13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChiriasi intr-un monument istoric

Chiriasi intr-un monument istoric

Pe strada Matei Basarab, in apropierea Pietei Vechi din Craiova, se afla o cladire care, desi emana un puternic iz de poveste, este la un pas de prabusire. Este Hanul Putureanu, cladire ce reprezenta pe vremuri, impreuna cu Piata Veche, centrul Craiovei. Pe amplasamentul fostei piete a celor sapte fintini, imobilul amintit este, de foarte multa vreme, adapostul unor familii fara locuinta si fara alte surse de venit in afara de ajutoarele acordate de stat.

In prezent, in fostul han locuiesc 14 familii. Nimeni n-ar putea, fara o socoteala riguroasa, sa spuna cu exactitate, cite persoane locuiesc in imobilul distrus de trecerea anilor si de indiferenta chiriasilor. Geamuri sparte, tocarie distrusa, igrasie, pe toate le poti gasi in centrul Craiovei. Cladirea nu are decit o singura sursa de apa, in curtea interioara.

De canalizare, nici vorba! Din acest punct de vedere, cladirea este inca ancorata in epoca medievala. Fostul loc, faimos la vremea lui, in care innoptau negustorii aflati in trecere prin Craiova, este acum refugiul unor personaje pe care actualul proprietar urmeaza sa le evacueze.

Familii cu cite cinci-sase membri vor neaparat sa ramina in cladire. Mai ales ca e fara bani! Nici chiar cei care au un contract semnat cu primaria nu mai platesc nimic, din simplul motiv ca proprietar nu mai este autoritatea statului, ci o persoana particulara. Si asta nu de ieri, de azi, ci de aproape opt ani. In perioada comunista, familiile care stateau la han de 20 de ani plateau suma de 100 de lei. „O adevarata avere in timpurile acelea!“, este de parere o locatara, care ar plati si-acum chirie daca ar avea cui.

„Primaria ne-a bagat aici, primaria sa ne scoata!“

Actualul proprietar nu a incheiat pina acum contracte de inchiriere cu cei care, in opinia sa, „au distrus casa si-au lasat-o in paragina. Chiriasii n-au prestat niciodata vreo lucrare de reparatie“.

In prezent, actualii locatari impart spatiul monumentului istoric cu ciini, sobolani si multi microbi. Ei spun ca nu inteleg atitudinea proprietarului, care intr-o zi ii ameninta cu executorul judecatoresc, pentru ca mai tirziu sa le promita semnarea unor contracte.

In imobil locuiesc persoane fara forme legale, eliberarea unui buletin de identitate fiind conditionata de o semnatura pe o bucata de hirtie, cu rol de contract.

In aceasta situatie este Simona Sorici, de 28 de ani, mama a patru copii, cu virste intre doi si 12 ani. Singura sansa a chiriasilor pentru iesirea din aceasta situatie reprezinta promisiunea primarului Bulucea de a le acorda mult rivnitele locuinte sociale:

„Unde sa ne ducem, maica? Noi am pleca si acuma daca am avea unde! Da’ unde, in strada? Credeti ca noua ne convin conditiile astea? Ati vazut cum stam? Am facut dosar la primarie pentru o locuinta! Toti am facut! Unii sint pe pozitia patru, da’ altii sint pe la trei sute si ceva! Primaria ne-a bagat aici, primaria sa ne scoata!“, isi apara pozitia o femeie trecuta de 70 de ani.

Sperante pentru schimbarea la fata

Cladirea ridicata pe la sfirsitul secolului al XIX-lea, Hanul Putureanu, sta sa cada. Faima lui de altadata este zdruncinata de „cuibul“ in care s-a transformat din cauza oamenilor care-l populeaza in prezent si a indiferentei autoritatilor, care l-au lasat sa ajunga ruina. Transmis din tata-n fiu, cu limba de moarte, ca niciodata sa nu fie instrainat, hanul urmeaza sa fie restaurat. Cind si de catre cine ramine inca o problema.

Cuprins intr-un proiect de restaurare al unei asociatii nonprofit din Craiova, imobilul necesita fonduri de aproximativ zece miliarde de lei. Cel mai apropiat termen pentru inceperea lucrarilor de restaurare, pe care ni l-a furnizat arhitectul Cristian Ciomu, care se ocupa de proiect, a fost mijlocul anului 2003.

Pina atunci, actualul proprietar va trece, probabil, la executarea judecatoreasca a chiriasilor. Acestia vor ramine in strada, in cazul in care cererile lor pentru locuintele sociale nu vor fi solutionate in timp util.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS