21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransferuri disciplinare si stare conflictuala permanenta

Transferuri disciplinare si stare conflictuala permanenta

„E cea mai a dracu’ comuna! De cind am venit aici nu-mi doresc decit sa plec. La fel si sotia. Am gasit dezmat cind am venit aici. Cei de dinaintea mea au fost schimbati disciplinar. Sint de doi ani aici si ce ma deranjeaza cel mai tare e ca intirzii rezolvarea unor dosare, pentru ca nu putem sa fim tot timpul prezenti la locul faptei. Comuna e mare, aproape 30 de kilometri pe sosea. E drept, avem o masina, dar, dupa ora noua seara si pina la sapte dimineata, centrala telefonica e inchisa si nu putem fi contactati in cazul in care se intimpla ceva“. Este declaratia sefului de post din comuna Stejari, judetul Gorj. Promovat in acest loc in care s-au deschis portile iadului, daca ar fi sa ne luam dupa starea infractionala din comuna, Mircea Bucea incearca sa faca ordine in dosarele nerezolvate de colegii sai si totodata sa inlature situatia conflictuala permanenta dintre membrii comunitatii.

Cazuri celebre

Comuna Stejari a devenit celebra pentru numarul mare de infractori care actioneaza pe raza localitatii. Furturi nenumarate, tilharii, violuri, uneori crime au zdruncinat din temelii linistea comunitatii. Exista in comuna gorjeana un om care a petrecut mai mult de jumatate din viata in arest.

La cei 33 de ani ai sai, Doru Sanda are la activ 18 ani de puscarie. Si inca nu si-a ispasit toate pacatele. In prezent, executa o pedeapsa de zece ani inchisoare, pentru furtul a doua bovine. Recidivist inrait, Sanda a comis furturi, tilharii si un viol. Chiar si atunci cind a fost eliberat conditionat, personajul celor mai multe povesti care circula prin sat nu s-a linistit.

In mai 2001, infractorul de meserie si-a adus nevasta in locurile natale. Trebuia sa se prezinte la postul de politie in luna iunie a aceluiasi an si, conditie obligatorie a eliberarii, trebuia sa nu mai comita nici o infractiune. Intarind zicala ca „lupu’-si schimba parul, dar naravul ba!“, Sanda nu numai ca nu s-a prezentat in fata organelor de politie, asa cum ar fi trebuit, ci mai mult, a comis pina in luna octombrie sapte furturi pe raza comunei. In noiembrie 2001, politistii din toata tara erau cu ochii pe el. Intre timp, sotia lui, de loc din Moldova, l-a parasit.

Doru Sanda a fost prins in martie 2002, in tirgul de la Melinesti, unde incerca sa vinda cele doua vite furate de la Capreni.

In urma unei perchezitii efectuate ulterior la infractor acasa, politistii au descoperit bunuri furate din 1997, din Stejari, Stoina, Hurezani, de care se facea vinovat in dosarele politiei, clasate deja cu autor necunoscut.

Printre piesele de mobilier si covoarele persane, un costum de ginere, al carui posesor a varsat lacrimi amare in fata sefului de post: „S-a pus omul pe plins la noi aicea! Ii luase si costumul de ginere!“, a spus Mircea Bucea.

Plin de condamnari

Satul Bacesti, care apartine de comuna Stejari, este locul de bastina al altui recidivist, bine cunoscut de politie.

Gheorghe Asproiu este „plin de condamnari“. Este infractorul care a luat la rind toate magazinele din Stejari. Bineinteles, nu pentru a cumpara ceva. Diferenta intre Asproiu si Sanda este ca primul este mai pretentios, atentia acestuia indreptindu-se spre apartamente din Craiova.

In numai doua luni, respectiv mai-iunie 1999, Gheorghe Asproiu a spart opt apartamente craiovene. A fost prins in luna decembrie 1999, fiind condamnat la cinci ani de inchisoare, la care s-a adaugat recidiva de zece ani.

Trebuie mentionat ca in perioada in care a comis aceste infractiuni era eliberat conditionat, pe caz de boala. Pentru ca intre timp a fost din nou eliberat, din aceleasi motive, Asproiu a devenit si el celebru, in 16 ianuarie 2001, cind a fost declarat urmarit general. A fost surprins pe 26 noiembrie, in timp ce dormea intr-un vagon, in localitatea Cotofeni-Dolj. Si cum toate bolile pamintului il chinuiesc de ceva timp, dar numai cind este in arest, infractorul recidivist a fost iarasi eliberat pe caz de boala. Pe 15 iulie 2002.

Pina pe 14 octombrie, seful de post Mircea Bucea nu poate sa faca nimic, decit sa suporte sfidarea zilnica a bolnavului:

„N-are nici pe dracu’! Umbla pe strada fara griji, ca stie ca nu putem sa-i facem nimic!“, povesteste cel care a renuntat sa foloseasca arma din dotare in actiunile intreprinse pentru prinderea raufacatorului, chiar daca astfel si-ar fi facut treaba mai usor.

Bodyguard pentru localnici

Agentul sef Bucea este cel care aplaneaza certurile dintre locuitorii din Stejari, oameni invrajbiti intre ei in principal de legea fondului funciar. Ca s-a hotarit retrocedarea terenurilor agricole nu poate fi decit un lucru bun. Dar se pare ca nimeni n-a prevazut numarul mare de conflicte care s-au iscat datorita aplicarii acestei norme juridice. In mediul rural, sefului de post ii revine obligatia de a calma spiritele incinse de „chemarea“ pamintului.

Asa se face ca, in perioada culesului, organul de ordine din teritoriu devine bodyguardul celui care detine acte care-l fac proprietar de drept.

O astfel de situatie s-a creat si la Stejari, cind Lavinia Teodorescu a incercat sa-si adune recolta de pe un teren care-i apartine de drept. Numai ca aceasta activitate a necesitat prezenta la fata locului a cinci politisti, mobilizati de Mircea Bucea din comunele vecine, pentru ca altcineva se credea stapin pe proprietatea femeii care a depus mai multe sesizari la institutiile abilitate in rezolvarea unor astfel de divergente. Pentru moment, lucrurile s-au mai linistit, dar numai agentul Bucea va sti pentru cit timp!

„De 24 de ani fac lucru asta, n-am mai fost decit in doua comune inainte sa vin aici. Nu mi-a placut niciodata sa ma mut de colo-colo, dar de-aici as pleca si miine daca as avea ocazia! Nu pentru ca nu ma simt in stare, dar e lumea rea!“, a incheiat Mircea Bucea, pasionat de meserie in defavoarea unei vieti mai linistite, de familist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS