14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe modifica Legea privind organizarea judecatoreasca

Se modifica Legea privind organizarea judecatoreasca

Deputatii au aprobat ieri pe articole, ordonanta de urgenta prin care se modifica Legea privind organizarea judecatoreasca.

Conform actului normativ, numarul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii a fost stabilit la 17, respectiv trei judecatori de la CSJ, doi procurori de la Parchetul de pe linga CSJ, sase judecatori de la curtile de apel, sase procurori de la Parchetele de pe linga curtile de apel, doi judecatori de la tribunale si un procuror de la Parchetele de pe linga tribunale. Durata mandatului acestor magistrati este de patru ani, ei fiind alesi prin vot secret cu bile de plenul parlamentului. Desemnarea candidatilor pentru CSM se face in adunarile generale ale judecatorilor sau ale procurorilor de la instantele judecatoresti si Parchetele mentionate, dintre judecatorii si procurorii care in ultimii patru ani au avut calificativul „foarte bine”.

La desemnare se tine seama de vechimea in functie, de pregatirea profesionala si de titlul de doctor in drept, de activitatea meritorie desfasurata, de capacitatea de organizare si decizie, de obiectivitate si tactul in relatiile de serviciu si cu colaboratorii. Comparativ cu textul venit de la Senat, a fost eliminata prevederea ca, in adunarea generala a judecatorilor si magistratilor din cadrul CSJ, fiecare instanta si Parchet sa desemneze un numar intreit de candidati. Conform noului principiu, instanta si parchetul CSJ desemneaza exact numarul de candidati care intra in componenta CSM.

Un aliniat special arata ca adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor sint legal constituite, in vederea desemnarii candidatilor pentru CSM, daca sint prezenti cel putin doua treimi din numarul judecatorilor, respectiv al procurorilor. Candidatii pentru CSM vor fi audiati de comisiile de specialitate ale parlamentului, care intocmesc un raport comun, document in care sint nominalizati cei desemnati sa fie alesi in CSM. Daca lista nu primeste votul majoritatii parlamentarilor, intruniti in plen, comisiile juridice vor propune o alta lista, prin reluarea intregii proceduri.

Ordonanta de urgenta 20/2002, adoptata deja de Senat, are caracter organic si va fi supusa votului final, intr-o alta sedinta a Camerei. In cazul in care activitatea unui membru al CSM inceteaza, este ales un nou membru, cu respectarea tuturor procedurilor, iar mandatul acestuia dureaza pina la expirarea mandatului celui inlocuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS