19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitate de stat cu taxe in Tirgu Jiu

Universitate de stat cu taxe in Tirgu Jiu

• Doua treimi din studentii din anul I platesc taxe • Senatul UCB a aminat suspendarea lui Dan Morega din functia de decan al Facultatii de Stiinte Economice

Deschiderea anului universitar a avut loc ieri si la Universitatea „Constantin Brancusi“ (UCB) din Tirgu Jiu. In fata Facultatii de Inginerie s-au adunat la ora 10.00 peste 500 de studenti, majoritatea din anul I de studii, ceilalti preferind, fie si din cauza frigului, sa stea acasa. La festivitatea de deschidere au fost prezente oficialitatile judetului, invitate de rectorul Emil Moroianu, care i-a asigurat pe boboci ca au la dispozitie tot ceea ce le trebuie pentru un invatamint de calitate. Aceasta, cu conditia ca tinerii studenti ai Universitatii „Constantin Brancusi“ sa isi achite taxa de studii care pentru acest an este de 300 de dolari. Majoritatea studentilor, inclusiv cei de la Colegiul de Institutori, platesc taxe. De exemplu, numai in anul I din cei 300 de studenti inscrisi, 200 trebuie sa plateasca taxe catre Universitate.

Inca o sesiune de examinari pentru restantieri

Numarul studentilor ar putea creste cel putin cu citeva zeci, Senatul UCB aprobind inca o sesiune de examene pentru cei cu restante. Astfel, studentii are nu si-au obtinut numarul necesar de credite pentru a putea trece in anul urmator vor avea posibilitatea sa ramina in continuare la UCB, daca vor lua examenele. Aceia care au inceput cursurile si sint din alte localitati au la dispozitie 110 locuri de cazare in campusul UCB din Debarcader si in caminul de linga Inspectoratul Scolar. De asemenea, din acest an, in intreaga Universitate a fost introdus Internetul, iar un grup de asistenti si preparatori va fi specializat la Sorbona, in cadrul unui program care se deruleaza intre cele doua universitati.

Universitatea – macinata de conflicte interne

De citeva luni, la Universitatea „Constantin Brancusi“ din Tirgu Jiu scandalurile s-au tinut lant, lucru care a afectat in mod negativ imaginea institutiei, dupa cum au apreciat chiar cei din Universitate. Totul a inceput cu acuzatiile inspectorului guvernamental Dan Ilie Morega la adresa rectorului Emil Moroianu, pe care il invinuia pentru managementul prost si cheltuirea nechibzuita a banilor, cerind impreuna cu un grup de membri ai Senatului UCB inlocuirea rectorului din functie. Emil Moroianu l-a acuzat, la rindul lui, pe inspectorul guvernamental ca ar ocupa ilegal postul de decan al Facultatii de Stiinte Economice, avind functii si in alte institutii similare. La sfirsitul saptaminii trecute, printr-un ordin semnat de rector, s-a hotarit suspendarea din functia de decan a lui Dan Ilie Morega. Cu toate acestea, la reuniunea care a avut loc pe 30 septembrie, membrii Senatului au decis aminarea suspendarii din functie a lui Dan Morega. Seful PSD Gorj, Nicolae Mischie, a declarat ca inspectorul guvernamental este deocamdata suspendat din functia de decan, insa nu si-a pierdut calitatea de profesor al UCB. „Le-am atras atentia sa nu mai adopte aceasta atitudine. Se vor lua masuri cu o drasticitate feroce!“, a mentionat Nicolae Mischie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS