17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLectie de viata politica de la un secretar de cariera

Lectie de viata politica de la un secretar de cariera

„Vesnicia s-a nascut la sat“, spune poetul, si asta a fost adevarat pina cind libera circulatie a informatiilor si, mai ales, abundenta acestora l-au scos pe taran din meditatia lui si i-au deviat gindul de la eternitate si traditii, la talk-show-uri si divertisment. O fi el romanul poet din nastere, dar mai are o calitate pe care putini o cunosc si o apreciaza: el detine solutia tuturor problemelor trecute, prezente si viitoare. Si n-o tine doar pentru el, ci o impartaseste bucuros oricui intreaba.

Intr-unul din birourile Primariei Galicea Mare, discutie aprinsa cu vicele comunei, despre stadiul agriculturii. Problemele taranilor par nesfirsite. La un moment dat, isi face aparitia un barbat trecut de 50 de ani, virsta apreciata mai mult dupa privirea cuprinzatoare, decit dupa statura prea putin imbatrinita.

Este Constantin Stingulescu, secretarul primariei nu de ieri, de azi, ci din ’75. Dupa un moment de neincredere, secretarul de cariera ne-a dezvaluit secretul de a ramine in functie, indiferent de regimul politic. In fond, competenta nu are culoare politica!

Pentru ca la Galicea Mare exista televiziune prin cablu, pentru Constantin Stingulescu, ca de altfel pentru toti cei interesati, accesul la informatie nu e o problema. Asa se face ca omul isi poate exprima parerile in cunostinta de cauza, in orice domeniu, de la politica, la telenovele.

Secretarului primariei, politica i-a fost aproape de cind se stie; de la fosta organizatie de partid unic, pina la apartenenta si simpatia politica a fiecarui edil care s-a perindat pe la cirma comunei. Toti, la vremea lor, au avut nevoie de experienta si de sustinerea (fie ea doar morala!) a secretarului. Fiecare organizatie de partid cu sediul in Galicea Mare a fost pusa pe picioare de secretarul Stingulescu, fiecare om politic, mic, mare sau si mai mare, care a trecut prin comuna a stat de vorba cu el. Si din vorba in vorba, toti au plecat cu cite un sfat bine intentionat, referitor la cucerirea electoratului.

Bine de stiut

„Romania asta a noastra nu-si va reveni pina nu se redreseaza agricultura.

Anul asta nu s-a facut nici o druga, nici o ghijura de porumb, dar o inginerie contabila ar fi salvat taranii care sint disperati, dar nu exista vointa! Statul ar fi putut suporta toata subventia, nu sa ii puna pe bietii oameni sa plateasca nici ei nu stiu ce!

Bine ar fi sa vina in fiecare saptamina cite un senator sau deputat in teren sa vada care-i situatia, dar sa plece cu traista-n bat, nu in limuzina, ca nu-i omoara nimeni!

Noi sintem un popor cuminte, blind, curajos, dar trebuie sa verificam pe toata lumea.

Despre marirea pensiilor parlamentarilor la 15 milioane: nici n-ar fi trebuit sa deschida gura!

Tara au mincat-o astia de-au condus-o si o conduc si acum; ala le-a lasat sacul cu bani si ei au mincat tot, n-au mai lasat nimic pentru tarani, pentru prostime! Ei au devalizat toate bancile cu creditele pe care le-au acordat rechinilor.

De aia nu putem trai toti in Romania, pentru ca trebuie sa existe un pic de respect!

Politica se face dupa interese. Migrare, dupa interes, de la un partid la altul. Pai, asta e politica?!

Din cauza bombelor cu grafit s-au stricat conditiile de mediu; padurile au fost distruse, iarba, la fel, natura sufera tot felul de agresiuni, de unde sa mai fie ozon?!“

Topul preferintelor

1. Ion Iliescu: la el am tinut ca la tatal meu, dar n-are nici o putere. Nu-l lasa parlamentarii astia sa faca nimic! Am si o poza cu el in gardul gradinii!

2. Mircea Geoana: e o capacitate baiatul asta!

3. Irinel Popescu: un profesionist pe care nu-l intrece nimeni; acum a invatat sa faca si politica si e mare lucru, pentru ca politica e a dracu’! Sint multi oameni destepti care dau cu politica in gard!

4. Rodica Stanoiu: e buna, dom’ne, desteapta! mi-a placut de ea!

5. Adrian Nastase, premierul e totusi bun!

6. Nicolae Vacaroiu: e tare destept, e om de creion, nu papagal!

Constantin Stingulescu o apreciaza si pe Mihaela Tatu, o femeie simpatica, la a carei emisiune prefera sa se uite, in loc sa treaca pe la circiuma. Nici telenovelele nu l-au lasat indiferent pe dom’ secretar:

„Daca nu s-a facut nimic, sintem odihniti anul asta, ca niciodata! Am terminat Salome, dar am vazut ca actrita aia joaca acum in alta telenovela. A ramas Soledad si acum mai e una, Isabella…“ Desi admite ca el e sef peste telecomanda, ii mai face concesii sotiei, mai ales cind vine vorba de meciuri, „deh, daca ei ii plac!“

Topul uriciosilor

1. Marian Sirbu, ca nu se ocupa de pensiile oamenilor, n-are lumea bani si lor le arde de altele!

2. Mircea Dinescu: ii spun in fata ca nu-mi place de el. Pamintul a saracit pe toata lumea, mai putin pe Dinescu. E rentabil pentru cei care au utilaje.

3. Victor Ciorbea: bate cimpii!

A stat de vorba cu Ion Cimpeanu: „Imi place de dumneavoastra. Dar la Galicea Mare n-o sa cistigati in alegeri nici macar un consilier. Trebuia sa veniti inainte de alegeri si sa desemnati un profesor, nu pe Suta, care-i fost maistru. Va trebuie o persoana cu priza la oameni!“

Alegeri 2004 – pronostic: Se va vota numai pe bani.Tot PSD va iesi ca-i partid puternic, cu toti bogatasii.

Pentru ca functia pe care o ocupa in primarie nu-i permite, secretarul Constantin Stingulescu nu are culoare politica. Dar ar fi fost interesant de aflat care partid politic l-ar fi putut pastra pe cel care nu iarta nimic, nici macar preferatilor sai, sau mai ales lor! Am plecat de la Primaria Galicea Mare cu certitudinea ca „omul cit traieste invata“, dar niciodata nu stie tot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS