11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCornuri prafuite, lapte fara garantie si elevi fara ore

Cornuri prafuite, lapte fara garantie si elevi fara ore

Sedinta cu directorii de scoli din Mehedinti a adus in prim plan numeroase probleme cu care se confrunta invatamintul, la debutul anului scolar, de la actiunea „laptele si cornul“ si pina la lipsa spatiilor de invatamint sau a autorizatiilor sanitare de functionare.

Situatiile din teren au fost prezentate de catre directori vicepresedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Constantin Zimtea. Unii conducatori ai unitatilor de invatamint s-au plins de conditiile necorespunzatoare pentru pastrarea produselor lactate si de panificatie. Potrivit presedintelui filialei judetene a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, Mihai Dima, la inceputul saptaminii, cornurile au ajuns la Strehaia pline de praf. „Masinile cu care sint transportate produsele nu indeplinesc conditiile cerute. La Strehaia, cornurile au ajuns pline de praf, pentru ca nu era asigurata etanseitatea masinii, astfel ca a trebuit sterse, chiar daca erau ambalate in plastic. Am aflat ca au existat pahare de lapte fara termenul de valabilitate. Copiii din zona de munte au lapte mai bun acolo la ei, decit cel de la fabrica, astfel ca nu stiu daca aprovizionarea bisaptaminala este cea mai buna. Nu stiu cine va raspunde daca laptele nu va fi proaspat, pentru ca nu sint indeplinite conditiile igienico-sanitare in toate unitatile scolare“. Vicepresedintele Consiliului Judetean Mehedinti i-a asigurat pe directorii unitatilor de invatamint ca produsele sint verificate la iesirea din fabrica. In comuna mehedinteana Bicles, elevii maninca produsele in clasa, cu usa inchisa, si abia apoi ies in pauza, pentru a nu fi observati de copiii de gradinita, care se afla in acelasi local.

La Rogova, conflictul dintre primar si contabil a lasat profesorii fara salarii

Directoarea Scolii „Mihai Viteazul“ din Strehaia a reclamat ca produsele de panificatie nu sint proaspete, ceea ce i-a alarmat pe responsabilii de buna desfasurare a acestei actiuni in Mehedinti. „M-am deplasat la fata locului pentru a verifica situatia, impreuna cu presedintele consiliului judetean, Constantin Sirbulescu. Am constatat ca produsele de panificatie erau moi. Probabil ca directoarea nu s-a gindit ca, la o jumatate de ora dupa ce a anuntat ca produsele nu sint proaspete, eu voi fi acolo“, a spus prefectul de Mehedinti, Dan Trancota. Inspectoratul Scolar Mehedinti trebuie sa rezolve si problema restantelor salariale de la Rogova, unde cadrele didactice nu si-au primit avansul din cauza unui conflict izbucnit intre primar si contabil. De asemenea, peste 100 de scoli, in special din mediul rural, nu au autorizatie sanitara de functionare. Directia de Sanatate Publica Mehedinti a mai acordat un termen in cazul acestor unitati de invatamint, pentru a-si rezolva deficientele.

„Noi aducem copiii la scoala sa invete, nu sa faca doua ore…“

Inspectoratul Scolar Mehedinti a impus unitatilor de invatamint din judet sa-si desfasoare orele de curs in doua schimburi, si nu in trei, cum s-a invatat in ultimii ani. Singurele unitati unde mai existau trei ture erau Scolile 2 si 6, din Drobeta Turnu Severin. Daca la Scoala generala nr. 2, problema s-a rezolvat, prin transferarea unor clase in cladirea Scolii generale nr. 15, la Scoala nr. 6, elevii din clasele I-IV au invatat numai doua ore pe zi, in aceasta saptamina. Atit parintii, cit si invatatorii sint nemultumiti de situatia creata.

„Daca nu sint sali de clasa in scoala, ar fi trebuit pastrat sistemul de trei ture. Noi aducem copiii la scoala, sa invete, nu sa faca doua ore si sa plece acasa. Daca stiam, il duceam in alta parte. Problemele astea trebuia rezolvate de catre inspectorat, inainte de inceperea anului scolar. Bine ca nu s-au trezit la mijlocul semestrului“, a spus Veronica Saftoiu, mama unui elev din clasa a III-a. Potrivit directorului Scolii generale nr. 6, Anghel Badaluta, problema si-ar putea gasi rezolvare saptamina viitoare. „Din noua clase, pentru care nu exista spatii, trei au fost deja gazduite de Scoala generala nr. 11, iar restul de sase vor fi transferate in cladirea Liceului Auto din Drobeta Turnu Severin. In fiecare luna, alte sase clase de elevi vor fi cele care isi vor desfasura orele de curs in cladirea respectiva“.

Parintii nu sint de acord cu aceasta solutie, care implica asigurarea transportului copiilor. „Este nevoie de transport, fiind o distanta destul de mare, ceea ce nu mi se pare corect. Normal ar fi sa se asigure un microbuz, cu care sa plece la scoala si sa fie adusi acasa. Cine sta sa ii duca, in fiecare dimineata, la autobuz si sa ii astepte, ca sa fie in siguranta?!“, a spus Mihaela Stoica, de 32 de ani, parinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS