13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Flash

Centrala telefonica, instalata de nemti in 1943

Locuitorii din Macesu stau mai prost la capitolul comunicare. Din cauza ca centrala telefonica este foarte veche, legaturile telefonice ale satenilor se intrerup mai tot timpul. Conducerea primariei spune ca dateaza din 1943 centrala cu pricina, fiind instalata de nemti. Mai bine faci cu mina la ocazie si pleci la oras decit sa incerci sa vorbesti la telefon. Asa cum se intimpla mai peste tot, oamenii spera ca, in cele din urma, cineva le va veni in ajutor. Mai ales ca recent li s-a promis fibra optica subterana pentru telefoane.

Reclamagiii de profesie au un sindicat

Conducerea primariei se confrunta in fiecare zi cu reclamagiii de profesie. Fie ca este vorba despre lucruri serioase sau numai inchipuite, reclamagiii comunei au chiar si un sef, care le promite ca le va rezolva toate problemele. Primarul Macesului spune ca sef de sindicat este Fanel Filimon, de 32 de ani, fara ocupatie. Primarul Marius Nicolaescu a spus: „A cerut bani de la oameni in numele meu, spunind ca trebuie sa mearga la Craiova din partea primariei, ca sa le rezolve problemele. Cinci mii de la unul, zece mii de la altul, sa tot fi strins vreo 700-800 de mii de lei. Oamenii i-au dat, pentru ca era o suma destul de mica. Nu stiu ce a facut cu banii. Ceea ce stiu insa este faptul ca Fanel, atunci cind nu umbla beat, toarna copii cu nemiluita. La 32 de ani, are deja sapte”.

„Da’ eu cu cine votez?”

Cei 11 consilieri locali nu mai stiu care din ce partid mai face parte, deoarece primarul sustine ca, atunci cind trebuie votat un proiect de hotarire, toata lumea este de acord. Cel mai puternic partid de opozitie pare sa fie PD-ul, care are doi consilieri, plus viceprimarul. Celelalte partide (PSM, PER, ANCD, ApR) au trecut in tabara PSD. Consensul este atit de puternic incit, desi unele dintre formatiunile politice din care au facut parte s-au desfiintat, consilierii nu s-au mai obosit sa se inscrie in altele. Cei doi alesi locali au fost contracandidati la alegerile trecute, vicele fiind devansat de primar cu 83 de voturi. Ei sint de parere ca unii consilieri evita sa se declare pe listele vreunui partid deoarece trebuie sa plateasca 30.000 – 40.000 de lei cotizatie din indemnizatia lunara de un milion de lei. „In ceea ce priveste filialele locale ale partidelor, nu ne mai obosim sa recrutam noi membri, deoarece tot noi trebuie sa le platim carnetele din buzunar“, ne-a declarat primarul Marius Nicolaescu.

Isi fac de cap in curtea bisericii

Cea mai veche constructie din sat este Biserica „Sfintul Nicolae”, despre care dilii stiu doar ca a fost declarata monument istoric. Din lipsa de bani pentru restaurare, constructia zace in paragina, riscind sa fie inghitita de ierburi. Printre plantele inalte de peste un metru, se pot zari animale si pasari la pascut. Desi pamintul respectiv apartine bisericii, nimeni nu s-a gindit sa-l cultive. „De ce sa punem porumb, ca sa vina altii sa-l fure? Nu avem gard sa-l protejam si nici nu putem sa stam de paza la porumb sau la alte culturi”, a spus primarul Nicolaescu.

Drumurile noastre toate…

Soseaua care trece prin centrul comunei este plina de gropi si de petice din asfalt, turnate stingaci. Potrivit autoritatilor locale, se asteapta bani de la judet pentru refacerea ei, intrucit drumul din Macesu de Sus este unul dintre cele 13 transformate recent in drumuri judetene. Rabdare si tutun, ca asfaltul este pe vine…

• Pagina realizata de Cristina COTOCEL si Bogdan GROSEREANU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS