9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii nu cred in piinea neagra facuta cu coloranti

Craiovenii nu cred in piinea neagra facuta cu coloranti

Numerosi consumatori pentru care piinea este printre alimentele de baza ar da oricind franzela alba ca spuma laptelui pentru piinea neagra, facuta din tarite, din secara sau din alte ingrediente considerate mai hranitoare si mai sanatoase. Zvonurile ca, mai nou, reteta de fabricare a acestui produs contine faina obisnuita si… coloranti au semanat neincredere si in rindul craiovenilor. Temerile lor nu vor fi insa justificate pina cind Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj nu va demara controalele in acest sens. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a inceput deja un control la brutariile din tara, primele orase in care s-au dat amenzi cuprinse intre doua si 20 de milioane de lei fiind Bucuresti si Satu Mare.

Piinea neagra este facuta din faina alba si coloranti! Aceasta veste i-a facut pe multi dintre consumatori sa renunte la placerea sandvisului cu piine neagra si sa isi reprofileze meniul pe piinea alba. Poate ca nu este atit de gustoasa si mai si ingrasa, dar macar este naturala si sanatoasa! Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a inceput un control drastic in brutariile din toata tara. Primii contravenienti depistati au primit deja amenzi usturatoare de pina la 20 de milioane de lei si interdictia de a fabrica astfel de produse. Mai mult, Garda Financiara va intra si ea in peisaj, pentru a confisca banii obtinuti din vinzarea piinii cu coloranti si stocurile cu produsul contrafacut.

„Nu cumva e din aia cu coloranti, ca la televizor, la Tuca Show?!“

Craiovenii au reactionat si ei la alarma generala, dar nu cu atita vehementa ca in alte orase. Vinzatorii de produse de panificatie spun ca in ultima saptamina intrebarile cele mai frecvente au fost: „Da’ cu ce faceti piinea asta neagra, doamna? Nu cumva e din aia, ca la televizor, la Tuca Show, cu coloranti?!“

„Am avut destula bataie de cap cu clientii in ultimele zile. Toti ne intrebau cu ce facem piinea si daca folosim chiar faina neagra sau bagam coloranti, cum au vazut ei la televizor, la stiri sau la emisiunea lui Tuca. Dar de cumparat tot au cumparat. E suficient sa te uiti la piinea noastra, in sectiune, ca sa vezi ca e din faina neagra“, a spus Mihaela Iovan, vinzatoare.

Prin urmare, multi dintre consumatori au preferat sa se limiteze la a intreba si sa se increada in asigurarile date de vinzatori, renuntind cu greu la obisnuintele culinare. Majoritatea s-au imbarbatat cu gindul: „N-o sa mi se intimple tocmai mie!“ si au continuat sa puna la masa aceeasi piine neagra. „O fi in alte orase, dar la noi nu cred ca se intimpla asa ceva. Si, apoi, eu cumpar piine neagra de la acelasi magazin de mai multi ani de zile. Daca n-am murit pina acum, n-o sa mor nici de acum inainte!“, spune Viorica Melinescu, consumatoare.

Vinzarile la piinea neagra au crescut!

Ion Busuioc, directorul societatii PAN GROUP, spune ca vinzarile la piinea neagra chiar au crescut in aceasta perioada cu 10-15%. „Oamenii care s-au obisnuit cu anumite produse si nu au fost dezamagiti de ele in timp au ramas fideli acelor produse. Asa ca noi nu ne confruntam cu o scadere a vinzarilor la piinea neagra, facuta, normal, din faina neagra, nu cu coloranti si, mai mult, in aceasta perioada, vinzarile la acest produs au crescut cu 10-15%. Problemele care pun in pericol consumatorii apar din cauza faptului ca acum s-au apucat de brutarie fel si fel de persoane, pentru care calitatea nu este o prioritate“.

Consumatorii doljeni vor putea sa se fereasca mai bine de piinea contrafacuta in momentul in care Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) va demara controalele in aceasta directie. „Noi nu am primit inca nici o adresa oficiala in acest sens, dar imediat ce ni se va indica tematica de control, vom incepe actiunile in brutarii“, a spus Petre Dumitrescu, inspector-sef al OJPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS