19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA doua etapa de trecere la noua numerotatie telefonica

A doua etapa de trecere la noua numerotatie telefonica

A doua etapa de introducere a noului plan de numerotatie se va desfasura intre 14 septembrie – 14 noiembrie, perioada in care abonatul va fi avertizat vocal, daca va forma numarul vechi, cu privire la modificarea numerelor de telefon, fara sa se mai realizeze directionarea apelului, a declarat miercuri, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.

Datele statistice arata ca, in prezent, peste 90% dintre utilizatorii de telefonie din Romania formeaza corect in noul plan de numerotatie. In aceasta a doua faza, cele doua sisteme de numerotatie nu vor mai functiona in paralel, a adaugat Nica.

Noul plan de numerotare a Romaniei a intrat in vigoare in 14 iunie 2002. Pina la 14 septembrie, noul plan a functionat in paralel cu cel vechi, astfel ca au putut fi folosite atit numerele corespunzatoare vechii, cit si cele aferente noii numerotatii. In intervalul mentionat, un mesaj vocal va informa utilizatorul care formeaza un numar in vechea structura despre schimbarea de forma care s-a produs, dar legatura telefonica se va realiza automat, chiar daca este format numarul vechi. Codurile de acces, 00 pentru apelurile internationale si 0 pentru cele interurbane, ramin neschimbate.

De asemenea, apelurile efectuate in aceeasi localitate in reteaua RomTelecom, respectiv de pe un telefon fix pe un alt telefon fix, nu presupun nici o schimbare in formarea numarului. Dupa 14 septembrie, un abonat RomTelecom din provincie trebuie sa formeze, in cazul unui apel catre Bucuresti, 021 plus actualele numere formate din sapte cifre, iar pentru o convorbire interjudeteana, utilizatorul va tasta 02, prefixul judetului si sase cifre. Pentru operatorii de telefonie mobila, cifra 9 din structura numerelor actuale va fi inlocuita cu doua cifre: 7 si o alta cifra, caracteristica operatorului.

Astfel, pentru reteaua Connex, numarul 091 va deveni 0721, numarul 092 va fi inlocuit de 0722, iar 093 se va transforma in 0723, la care se adauga actualele sase cifre.

In cazul retelei Orange (fosta Dialog), numerele 090, 094, 095 plus sase cifre vor lua forma 0740, 0744, 0745 plus sase cifre.

Numerele de telefon din reteaua Cosmorom, care in prezent au forma 096 plus sase cifre, se vor transforma in 0766 plus sase cifre.

In mod similar, utilizatorii Telemobil (Zapp Mobile), care in prezent formeaza 098 plus sase cifre, vor tasta 0788 plus alte sase cifre.

Referitor la apelurile de urgenta, cum ar fi Salvare, Pompieri sau Politie, numerotatia va ramine aceeasi, pina la intrarea in functiune a sistemului national pentru apeluri de urgenta – 112. Pina in februarie 2003 este preconizata introducerea celei de a zecea cifre si in Republica Moldova, inclusa in planul romanesc de numerotare. Costurile introducerii noului plan de numerotatie sint evaluate la citeva milioane de dolari si vor fi suportate de catre toti operatorii de telefonie fixa si mobila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS