16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Faceti, tata, podu', ca va trec in pomelnic!“

„Faceti, tata, podu’, ca va trec in pomelnic!“

In urma cu 30 de ani, peste calea ferata ce ocoleste orasul Filiasi, exista un pod pe care treceau oamenii care mergeau la cimp. Doar ca, pe acelasi pod, treceau si hotii care furau tot ce se putea din culturile CAP- ului. Asa se face ca, in 1972, partidul a hotarit sa fie desfiintata trecerea, singura cale de acces raminind un pasaj ingust si nu mai inalt de un metru jumatate, din cauza caruia si-au spart capul oameni si animale.

Aproape 500 ha de pamint, ce apartin locuitorilor din Filiasi, sint situate dincolo de calea ferata care margineste orasul.

Ramasi fara pod, cei 1.000 de proprietari ai suprafetei in cauza sint obligati fie sa ocoleasca in jur de sapte kilometri, pina la podul de la Racari, fie sa treaca pe sub calea ferata, aproape de fosta trecere, printr-un pasaj ce nu depaseste 1,55 m.

Pentru un om n-ar fi mare efort sa se aplece, dar cine merge la cimp fara caruta? De la desfiintarea trecerii peste liniile de tren si pina acum, toti caii proprietarilor de pamint extravilan, s-au dat cu capul de pragul de sus, la propriu, daca n-au invatat sa asculte comanda stapinilor: „Capu’ jos! Capu’ jos!“.

„Ne-am patimit viata pentru podu’ asta“

Oamenii s-au obisnuit, mai de voie, mai de nevoie. Dar s-au saturat sa umble „cucuiati“ si ei, si caii:

„Eu am fost 30 de ani ceferist in Gara Filiasi si nu credeam ca o sa ajungem asa. Sa va dea Dumnezeu sanatate, daca faceti podu’!“, s-a adresat filiseanul Ionel Boltasu primarului Antonie Ciocioc, aflat la fata locului.

„Faceti, tata, podu’, ca mi-am spart capu’ si eu, si nevasta, si calu’! Faceti, tata, podu’, ca va trec in pomelnic daca-l faceti!“, a continuat omul, serios afectat de situatia care i-a trimis familia la spital. Traficul atelajelor este destul de intens pe sub pasaj. Constantin Stancu, de 68 de ani, trece spre bucata sa de pamint, uneori si de patru, cinci ori pe zi, mai ales in sezon:

„Ne-am patimit viata pentru podu’ asta! Decit sa ocolim pe la Racari, trecem pe-aci, chiar daca ne-am mai spart capu’, noi sau animalele!“

Noul pod – „aliat“ pentru un nou mandat al primarului Ciocioc

Desi n-are pamint dincolo de calea ferata, cum le-ar placea unora sa creada, primarul din Filiasi, Antonie Ciocioc, a prins aceasta constructie in planul urbanistic general al orasului. Colaborarea cu Regionala CFR Craiova pentru aceasta constructie se pare ca va fi destul de costisitoare. In jur de un miliard de lei din bugetul local vor fi investiti in lucrare. Problemele au aparut inca din stadiul de proiect.

Pentru ca regulile CFR-ului sint multe si de necombatut, cind este vorba de pozitionarea unei treceri peste calea ferata: este obligatoriu sa nu fie mai mult de doua linii de tren in zona destinata acestui scop, sa nu fie situata in curba si sa existe o anumita luminozitate pe o raza cit mai lunga. Ca sa se rezolve si problema ce apare din cauza ploilor, cind drumul de tara ce duce in prezent la pasaj este impracticabil, in acelasi plan urbanistic general se afla si o sosea ocolitoare ce va lega satul Racari de unitatea militara de la marginea orasului Filiasi. Pentru acest proiect, insa, alti bani, alta distractie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS