17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii il asalteaza cu jalbe pe presedintele Ion Iliescu

Doljenii il asalteaza cu jalbe pe presedintele Ion Iliescu

Suparati pe salariile sau pensiile extrem de mici pe care le capata din partea statului dupa o viata de munca, doljenii si-au tocit coatele scriind autoritatilor centrale din Bucuresti. Tintele celor mai multe jalbe trimise prin posta: Marian Sirbu – ministrul muncii si solidaritatii sociale, premierul Adrian Nastase si presedintele Romaniei, Ion Iliescu.

De cele mai multe ori, plingerile se reintorc in Craiova, de data aceasta institutiilor specializate, care trebuie sa raspunda, in limitele legii, de ce cutare sau cutarita are pensia mai mica, de ce nu poate sa primeasca anumite drepturi sau de ce nu poate beneficia de ajutor social. In ultimul timp, numarul recomandatelor trimise de ministere sau de institutia prezidentiala s-au inmultit ingrijorator. Aproape in fiecare zi se primeste una noua.

Consilierul de relatii cu publicul al Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala (DGMSS) Dolj, Gabriel Badea, a spus:

„In foarte multe dintre cazuri, aceste cereri nu sint indreptatite. Oamenii ori sint nemultumiti de faptul ca au primit raspunsuri negative din partea institutiilor competente, ori nu stiu ca acestea exista pentru a le fi rezolvate solicitarile.

Cele mai multe probleme ridicate sint de natura sociala. In ultimele doua saptamini, pe adresa noastra au sosit de la Bucuresti 16 asemenea scrisori care solicitau raspuns. Nu le putem raspunde decit in limitele legii, dar mai mult nu putem face. Poate ca nu au dreptate, dar unii nu renunta si scriu din nou, astfel incit trebuie sa reluam procesul de raspuns“.

„Ii cerea ajutor social lui Ion Iliescu”

Potrivit OUG nr.27/2002, organele competente trebuie sa indeplineasca anumite canoane in rezolvarea petitiilor depuse de cei nemultumiti. Institutiile abilitate nu vor raspunde acelor scrisori nesemnate sau celor care solicita de mai multe ori un raspuns in speranta ca el va fi pozitiv, desi primisera deja unul.

Tot conform legii, institutiile descentralizate ale Ministerului Muncii nu pot lua initiativa sa stea de vorba cu cei care fac plingeri, pentru a nu le limita libertatea de exprimare sau accesul liber la informare.

„De multe ori, cei care fac plingeri catre presedintie nici nu trec pe la institutiile descentralizate din teritoriu, ci se adreseaza direct Bucurestiului. In cele din urma, scrisorile lor ajung tot la noi. Ultima cerere, care il viza direct pe Ion Iliescu, solicita un ajutor social. Cum sa-i dea presedintele ajutor social, daca petentul nu ni se adreseaza deloc noua?”, a mai spus Gabriel Badea.

Potrivit unor reglementari noi in domeniu, pe viitor toate petitiile de acest gen vor fi contabilizate trimestrial si anual, apoi un raport complet va fi trimis la Bucuresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS