14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de gorjeni au luat cu asalt Casa de Pensii

Sute de gorjeni au luat cu asalt Casa de Pensii

Doua legi creeaza confuzii in rindul oamenilor

Sute de gorjeni au luat cu asalt Casa de Pensii dupa ce au aflat ca la inceputul lunii august a intrat in vigoare o lege conform careia se acorda anumite drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii, in perioada 1950-1961. Oamenii nu au inteles insa ca legea se refera doar la cei care au facut parte din asa-zisele detasamente ale muncii si s-au prezentat cu dosare toti cei care au efectuat stagiul militar in intervalul de timp respectiv.

„Legea vizeaza o categorie speciala, fostii membrii ai detasamentelor muncii, soldati care nu faceau instructie si nu primeau arma. A trebuit sa refuzam multe persoane care au venit in speranta ca vor obtine niste bani in plus“, a spus Adrian Chertes, jurist in cadrul Casei de Pensii Gorj.

Beneficiarii acestei legi au dreptul la o indemnizatie lunara neimpozabila , de 15.000 de lei pentru fiecare luna de stagiu militar efectuat. In cazul in care persoana in cauza a decedat, sotia va beneficia de 50% din suma, cu conditia sa nu se fi recasatorit.

„In judetul Gorj au fost depuse pina in prezent aproape 500 de dosare, incepind cu 6 august. Sint destule probleme pentru ca oamenii nu au acte complete. Solicitantii trebuie sa aiba dovada ca au fost in aceste detasamente, iar pe unii dintre ei ii indrumam sa obtina actele de la Unitatea Militara 02405 din Pitesti, unde exista o arhiva in acest sens. Au venit foarte multi oameni din toate localitatile judetului si am fost nevoiti sa prelungim programul de primire a dosarelor“, a precizat juristul Casei de Pensii.

Gorjenii care au supravietuit lagarelor vor primi citeva sute de mii de lei lunar

O alta lege care a intrat in vigoare la inceputul acestei luni prevede acordarea unor drepturi banesti persoanelor care au avut de suferit persecutii din motive etnice, in perioada regimurilor instaurate intre 6 septembrie 1940 si 6 martie 1945. Beneficiarii acestei legi s-au dovedit a fi mult mai putini in judetul Gorj. Pina in prezent au fost depuse la Casa de Pensii doar 50 de dosare. Legea vizeaza persoanele deportate in ghetouri si lagare de concentrare, stramutatii, persoanele care au facut parte din detasamentele de munca fortata sau au supravietuit trenului groazei. Acestea vor primi, dupa caz, 300.000 sau 150.000 de lei pentru fiecare an de detentie sau in care au facut parte din detasamentele de munca fortata.

„Si-au depus dosarele la noi pentru a beneficia de aceasta lege persoanele implicate in schimbul de populatie dintre Romania si Bulgaria, din 1940, cei care au fost evacuati din Basarabia si Bucovina in 1944 si refugiatii din Ardealul de Nord“, au precizat reprezentantii Casei de Pensii Gorj. O situatie speciala o prezinta romii, care au fost deportati in Transnistria. Pentru ca nu au avut acte de identitate, putini sint cei care pot demonstra ca au facut parte dintre cei deportati. Pentru a li se accepta dosarele, acestia trebuie sa aduca adeverinte de la Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna“, care apeleaza la Ministerul de Externe al Germaniei, unde exista o arhiva in acest sens.

„Patru romi au adus astfel de adeverinte. Este o situatie mai dificila. Oamenii trebuie sa inteleaga ca, daca nu pot demonstra cu acte ca au fost deportati, nu pot beneficia de aceste drepturi“, a precizat juristul Casei de Pensii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS