20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Flash

Apa cu portia

O realitate cruda a comunei Teasc este lipsa apei potabile. Fapt curios din moment ce Regia de Apa Craiova detine in zona 11ha de teren din proprietatea privata si 8 ha din domeniul public. Teren pentru care nu plateste nici o taxa si nici nu furnizeaza apa potabila locuitorilor din Secui si Teasc. La aceasta statie de refulare functioneaza 49 de puturi care trimit apa la Craiova, in timp ce fintinile comunei sint deja secate sau pe cale de a deveni simple puncte de intilnire pentru „filozofii“ locului. Asa cum este cazul fintinii din mijlocul satului Secui, care este de folosinta localnicilor doar ca sprijin pentru mina obosita sub greutatea halbelor de bere servite de magazinul de alaturi unde, ai, nu ai treaba, vrei sau nu sa cumperi ceva, trebuie sa vii macar o data pe zi ca sa poti spune ca esti un om informat. Si, in plus, nu poti rabda… de sete! Cu sau fara Regia craioveana, oamenii, poate simtind pe propriul buzunar cit de mult ii costa lipsa apei, s-au hotarit sa sape mai adinc in fintinile existente sau sa ridice altele acolo unde nu era nici o sursa de apa. Ca la dispensarul din Teasc, unde apa e necesara, daca nu esentiala. Pina cind va fi apa din belsug, localnicilor nu le ramine decit sa invoce paparudele sau sa strige, intr-un singur glas: „Traiasca berea!“

Recolta zero!

De la an la an, locuitorii din Teasc traiesc din ce in ce mai greu. Munca multa, apa putina, recolta si mai putina, iar bani… mai deloc! Si cum agricultura se dovedeste din ce in ce mai nerentabila, putini mai au curajul sa mai investeasca bani in munca pamintului. Din cauza asta, numai anul acesta au ramas necultivate circa 400 ha de pamint, din totalul de 3.400 de pe raza comunei. Si cum recolta din 2002 a fost calamitata in proportie de 100%, oricit ar fi ea de subventionata de stat, infiintarea noii culturi ii va tenta pe foarte putini dintre taranii din Teasc.

Amenzi de speriat

Nu stim altii cum sint, dar, tinind cont de numarul amenzilor aplicate anul acesta, oamenii din comuna Teasc se dovedesc foarte cuminti. Nici un amendat! E drept ca si amenzile le taie cheful de infractiuni; printr-o hotarire emisa de consiliul local, au fost prevazute sanctiuni cuprinse intre trei si zece milioane de lei. Asa ca oamenii isi vad mai bine de treburile lor decit sa ia vreo amenda de la primarie. Edilul sef Ion Trifu recunoaste insa ca si el a fost mai indulgent si ca mai bine i-a mustrat pe oameni decit sa ii puna la plata.

Taranii prefera „angrou’“

Cultivatori de legume din tata in fiu, locuitorii din Teasc vad de la an la an cum apune steaua lor norocoasa. Legumele turcesti, mari, frumoase si… apoase, au facut ca produsele taranilor sa aiba din ce in ce mai putina cautare, iar benzina romaneasca, scumpa foc, le-a redus simtitor aria de comercializare a marfii. Asa ca, de voie-de nevoie, taranii au trecut si ei la comertul angro, vinzind direct din gradina altor comercianti „de oras“. „Nu-ti mai da mina sa te duci la Craiova si sa stai zile intregi prin piata, fara sa ai parte de un vad bun si de liniste din partea tiganilor din piete“, spunea cu obida un legumicultor.

Decit ieftin si prost, mai bine scump, da’ bun!

Pentru ca mai e putin si incepe anul scolar, in Teasc au demarat si lucrarile de renovare a gradinitelor si scolilor. Zugraveala exterioara a celor doua scoli si restul lucrarilor se vor face cu cele 200 de milioane de lei alocate de primarie anul acesta, iar de realizarea propriu-zisa a lucrarii se va ocupa firma care a cistigat licitatia. Edilii nu mai vor sa treaca prin trista experienta a anului trecut, cind, ca sa faca lucrarile de reparatii la scoli cu forte proprii si cu bani putini, au fost nevoiti sa stea zbiri la spatele muncitorilor (ca sa nu ii lase sa chiuleasca) si sa aiba grija de materialele de constructii ca de ochii din cap. Si toate astea ca sa constate, intr-un final, ca tot prost a iesit!

Mobilitate telefonica

Ca sa vorbesti la telefon la Teasc, este recomandabil sa suni numai de luni pina vineri, doar intre orele 8.00-12.00 si 18.00-22.00. Orice problema ivita la sfirsitul saptaminii trebuie sa astepte pina luni, cind singura angajata din centrala telefonica a comunei iti poate face legatura cu vreo ruda pe care n-ai mai vazut-o de mult sau cu un prieten pentru o nunta sau un botez. Noroc ca la Teasc nici o regula nu se pastreaza. Tinerii satului nu fug la oras, cum se intimpla prin alte parti, ba, din contra, cei care au fost plecati se intorc degraba la casa parinteasca. Pe linga puterea de munca, aduc cu ei si ultima tehnologie in materie de telefonie, mult rivnitele celulare. Facind asta, localnicii parca nici nu mai baga de seama utilitatea centralei digitale instalata de ROMTELECOM si a carei inaugurare intirzie din motive numai de institutia in cauza stiute.

ANFP blocheaza extinderea organigramei

Mare noroc ca la Teasc oamenii se pricep la mai multe lucruri in afara specializarii lor! Altfel in primarie ar fi fost haos! Pe organigrama institutiei sint trei posturi libere pe care primarul Ion Trifu le-ar scoate bucuros la concurs daca legea romaneasca nu i-ar pune bete-n roate. Dar guvernantii nostri au ales sa infiinteze Agentia Nationala a Functionarului Public (ANFP), care trebuie sa-si dea acordul pentru acest concurs, numai in cazul in care in baza de date a agentiei care monitorizeaza toti functionarii publici din Romania nu exista deja inregistrata o persoana cu aptitudini si disponibilitate potrivite pentru postul respectiv. Pina aici, nici o problema, daca ANFP si-ar face treaba repede si bine. Atunci, primarul n-ar mai trebui sa imparta niciodata pe unu (una) la doi: jumatate agent agricol, jumatate bibliotecara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS