9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii golesc cu fiecare zi rafturile singurului economat din Slatina

Pensionarii golesc cu fiecare zi rafturile singurului economat din Slatina

Din luna mai, de cind autoritatile slatinene au reusit in sfirsit sa transpuna in practica una din promisiunile „de propaganda“, respectiv deschiderea unui magazin de tip economat, prea multe nu s-au mai auzit in acest sens. Primii beneficiari au fost, la acel moment, doar pensionarii cu venituri de maximum doua milioane de lei. Pe viitor insa, si alte categorii sociale vor avea dreptul sa cumpere din asemenea magazine. Au mai fost incluse in aceasta clasa somerii si beneficiarii de ajutor social acordat in baza Legii nr. 416/2002 privind venitul minim garantat, persoanele cu handicap, invalizii. Acest lucru va fi insa valabil incepind cu luna septembrie, cind in Slatina se vor mai deschide doua magazine de tip economat – in Piata Fratii Buzesti si pe str. Tudor Vladimirescu

Cirnatii cabanos sau cei oltenesti – 60.000 lei/kg

Parerile celor care ar putea beneficia de dreptul de a face cumparaturi de aici sint impartite. Unii pensionari contesta necesitatea infiintarii unor asemenea raioane si aceasta din cauza ca preturile unora dintre produsele aflate la vinzare nu prezinta diferente prea mari pentru buzunarul celui nevoias. Uleiul are petul de 34.500 de lei litrul, faina poate fi cumparata cu 7.000 de lei kilogramul, iar zaharul cu 12.500 de lei kilogramul. Un pui costa 45.000 de lei kilogramul. Cirnatii oltenesti costa 60.000 de lei kilogramul, acelasi pret fiind fixat si pentru cirnatii cabanos. Salamul de vara „ustura“ si el la buzunar, deoarece nu sint multi pensionari care sa-si permita sa cumpere kilogramul cu 70.000 de lei. In schimb, parizerul se vinde cu 28.000 de lei.

Alti pensionari sint bucurosi insa ca Slatina are in sfirsit un magazin economat. Cu piinea se poate iesi chiar ieftin, deoarece la economat ea se vinde cu 4.500 de lei, fata de 6.000 de lei, costa la celelalte magazine.

Gheorghe Mustatea este unul dintre pensionarii multumiti de economatul slatinean: „Majoritatea produselor vindute aici nu costa cu mult mai putin decit in alte magazine, dar o mie de lei, daca putem sa economisim, pentru noi inseamna destul de mult. Mie chiar imi pare rau ca, incepind cu luna urmatoare, n-o sa mai pot cumpara de aici pentru ca o sa-mi mareasca pensia: de la 1.970.000 de lei o sa primesc in plus citeva zeci de mii de lei“.

„Ori ca iau de aici, ori de la alt magazin, tot aia e!“

Antita Dumitrescu s-a pensionat in urma cu citeva luni. Pensia pe care o primeste acum, de 1,7 milioane de lei, abia ii ajunge sa plateasca intretinerea si sa cumpere cite ceva de-ale gurii. Face cumparaturi de la economatul slatinean destul de rar si aceasta deoarece preturile nu sint deloc asa cum le credea ea: „Cind l-au deschis, au spus ca tot ce se va vinde la acest magazin va avea cele mai mici preturi. Dupa ce m-am uitat si eu, am vazut ca preturile nu erau deloc asa cum le prezentasera ei. A fost ceva asa… de ochii lumii. Ori ca iau ceva de aici, ori ca iau de la alt magazin, tot cam aia e!“ De o aceeasi parere cu ea sint si alti pensionari care intra pe usa economatului de pe bulevardul A.I. Cuza din Slatina. Dupa ce se uita la preturi, acestia strimba din nas, comenteaza, ba unii nu se pot abtine sa nu spuna ce bine era pe vremea „lu’ impuscatu’“, apoi intreaba: „Da’… produse mai ieftine ca astea nu aveti?…“.

Pentru ca, incepind cu 15 septembrie cel mai tirziu, in municipiu se vor mai deschide doua economate, cei care au dreptul sa cumpere de aici asteapta cu nerabdare sa vada care va fi „oferta“ noilor magazine. Sperantele lor sint mari, deoarece au auzit ca se va diversifica si gama produselor care vor fi comercializate aici.

Noi am reusit sa aflam care sint noutatile. Astfel, in afara de produsele care sint deja la vinzare, economatele slatinene vor mai oferi malai (cite doua kilograme de persoana pe luna), gris (un kilogram), paste tomate (trei cutii a cite 400 de grame), paste fainoase (doua pachete la 400 de grame), ficat de pui (un kilogram), carne tocata (doua kilograme), parizer (doua kilograme), unt sau margarina (trei pachete a cite 200 de grame, respectiv 250 de grame), mustar (un borcan de 400 de grame). Totodata, beneficiarii vor mai putea cumpara de aici si alte produse – inalbitor de rufe (1l), detergent – doua cutii de 60 de grame, sapun – 1 buc./luna, sau hirtie igienica. Potentialii beneficiari va trebui sa aiba la ei in momentul cumparaturilor buletinul de identitate si ultimul talon de pensie, pe baza carora li se va elibera o cartela speciala. Pina in prezent au fost eliberate peste 4.000 de cartele, sau, cum au fost numite mai nou de autoritati „legitimatii“. Aceasta in vreme ce in municipiul Slatina exista peste 10.000 de pensionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS