11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiteva familii de gorjeni scot dolari din agroturism

Citeva familii de gorjeni scot dolari din agroturism

Zeci de straini revin anual pentru a-si petrece concediul intr-o casa taraneasca

Turismul rural pare sa devina o afacere de care sint interesati din ce in ce mai multi gorjeni. Privilegiati sint in acest sens cei care au o casa intr-una din localitatile situate in apropierea zonelor muntoase ale judetului.

Tismana, Runcu, Baia de Fier sau Polovragi sint comunele in care figureaza cele mai multe case taranesti incluse in sistemul ANTREC.

„Case taranesti“ este un termen care nu mai corespunde realitatii, avind in vedere ca ele sint dotate cu dormitoare si bai moderne.

„Turistii spun ca vor sa petreaca un concediu la tara, dar rustic nu inseamna sa nu aiba unde sa se spele. Prefera natura, dar cind se intorc acasa vor sa aiba apa calda. Cei care au inceput o astfel de afacere au inteles acest lucru si si-au modernizat locuintele“, a spus Radu Ciobanu, presedintele ANTREC Gorj. Turistii care vin sa-si petreaca o vacanta in satele din Gorj sint atit romani, cit si straini. Pentru acestia din urma, standardele sint si mai ridicate, astfel ca doar sapte-opt din casele acestui sistem se pot lauda ca primesc turisti straini.

Meniul ciobanesc este cel mai solicitat

Pentru o zi de cazare si masa, un turist strain plateste unei familii de gorjeni aproximativ 15 dolari. Cele mai mari cistiguri se obtin in preajma sarbatorilor de iarna.

„Iarna trecuta, pentru trei zile petrecute la tara, turistii au platit in jur de 2.000.000 de lei de persoana. Cam jumatate din banii acestia reprezinta cheltuiala gazdei cu masa si intretinerea. Restul reprezinta profit. Se obtin multi bani din aceasta afacere, dar, avind in vedere ca sint la inceput, multi dintre cei care se ocupa de agroturism prefera sa reinvesteasca banii cistigati pentru modernizarea locuintei.

Dotarea acesteia conteaza in acordarea calificativelor si automat la cresterea pretentiilor, dar si a preturilor. Nu ne permitem sa le recomandam orice fel de locuinta turistilor straini“, a mai spus Radu Ciobanu.

Acesta a precizat ca turistii straini sint incintati de ospitalitatea gorjenilor si mai ales de meniurile traditionale. Pe linga cunoscutele sarmale, gazdele i-au dat gata cu preparatele ciobanesti, la loc de cinste fiind bulzul. Cei mai fideli turisti par sa fie francezii.

Una din cauze o reprezinta si infratirea cu localitatea franceza Vendee, motiv pentru care de citiva ani, zeci de francezi prefera sa-si petreaca o parte din vacanta in Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS