23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe se stie despre poliomielita

Ce se stie despre poliomielita

Poliomielita este o boala infectioasa cauzata de virusurile poliomielitice salbatice. Simptomele initiale sint febra, oboseala, durerea de cap, varsaturile, intepenirea gitului si dureri la nivelul membrelor. Unul din 200 de cazuri de infectie duce la paralizie ireversibila (in general a picioarelor). Intre cinci si zece procente din oamenii care sufera de poliomielita mor atunci cind muschii respiratori paralizeaza. Poliomielita afecteaza in general copiii cu virsta sub cinci ani.

Poliovirusurile patrund in organism pe cale digestiva si se inmultesc in intestin. Atunci cind invadeaza sistemul nervos, pot cauza paralizie totala in citeva ore.

Poliomielita nu poate fi vindecata, dar poate fi prevenita. Doua picaturi de vaccin date de citeva ori, la intervalele precizate de programul national de vaccinari, protejeaza un copil pentru toata viata.

In Romania, vaccinarea antipoliomielitica se realizeaza cu vaccin polio oral (VPO) administrat la virstele de 2, 4, 6, 12 luni si 9 ani.

Pentru combaterea pina la eradicare a poliomielitei este necesar sa se intreprinda urmatoarele masuri: vaccinarea de rutina a sugarilor cu patru doze de vaccin polio oral in primul an de viata; respectarea campaniilor de masa, cunoscute sub numele de Zilele Nationale de Vaccinare, in timpul carora toti copiii sub cinci ani sint vaccinati antipolio, indiferent daca au mai fost vaccinati inainte.

In tarile in care poliomielita este endemica sint, in general necesare runde multiple de vaccinare in fiecare an urmarindu-se campanii de vaccinare desfasurate din casa in casa, care au ca scop asigurarea vaccinarii fiecarui copil si ruperea lantului final de transmitere.

In plus, este necesara supravegherea Paraliziei Acute Flasce (PAF) pentru identificarea si investigarea fiecarui copil sub 15 ani paralizat de curind, cu scopul de a se determina daca virusul polio este cauza paraliziei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS