11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePopulatia judetului Olt scade de la an la an

Populatia judetului Olt scade de la an la an

Datele preliminare ale recensamintului din luna martie, furnizate de Directia Judeteana de Statistica Olt, scot la iveala mai multe aspecte care ar trebui sa le dea serios de gindit celor care tin „friiele“ judetului.

Cel mai semnificativ aspect il reprezinta trendul tot mai accentuat – de scadere a numarului populatiei – de la 523.291 de persoane inregistrate la recensamintul din 1992, acum mai locuiesc in judet cu aproximativ 33.000 de persoane mai putin.

Procesul este evident, mai ales in cazul oraselor si municipiilor, unde populatia s-a redus in „anul de gratie“ 2002 cu 18.176 de cetateni. In mediul rural, procesul a fost ceva mai lent, „doar“ 14.839 de persoane preferind sa paraseasca locurile natale.

Slatina, capitala judetului, a inregistrat cele mai multe „pierderi“ la acest capitol, numarind 79.171 de persoane, fata de 85.168 de persoane cite erau in ’92.

Pe locul secund se afla Caracalul, unde in ultimii zece ani au preferat sa plece in alte colturi ale tarii (sau ale lumii) cu putin peste 4.500 de cetateni.

Paradoxal, un alt oras important al judetului se poate mindri cu faptul ca toti cetatenii sai au ramas pe meleagurile natale – aici au fost recenzati in martie 20.457 de persoane, cu 1.929 mai putine decit la ultimul recensamint.

Cauzele acestei migratii generalizate sint diverse, dar cea mai importanta dintre ele consta in starea economico-sociala precara a locuitorilor judetului, unde somajul, desi nu a inregistrat cotele inalte din alte judete, a fost totusi un factor decisiv al exodului populatiei din Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS