23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn Mehedinti, taranii au inceput sa-si vinda animalele

In Mehedinti, taranii au inceput sa-si vinda animalele

• Productia medie de griu nu depaseste 1.000 de kilograme la hectar • Din cele 56.694 de hectare cultivate cu griu, mai mult de 15.000 au ramas nerecoltate

Unul dintre cele mai importante acte normative pentru agricultorii mehedinteni este, in aceasta perioada, Legea nr. 381/2002, privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura.

Din 24 august, cind vor intra in vigoare prevederile legii, persoanele fizice sau juridice care au in administrare sau exploatare terenuri agricole, animale, pasari, familii de albine si pesti vor putea fi despagubite pentru pierderile cantitative si calitative de recolte, mortalitatea si/sau sacrificarea de necesitate a animalelor.

Fenomenele naturale si bolile care genereaza aceste calamitati sint seceta excesiva care este persistenta in timp si afecteaza terenurile neirigate, inundatiile din revarsari de riuri sau alte ape curgatoare, alte catastrofe. Cele 15 comisii constituite la nivelul Directiei Agricole Mehedinti, potrivit Ordinului Ministerului Agriculturii nr. 269, au verificat situatia din teren si au intocmit anexele pentru despagubirea agricultorilor afectati de seceta. Datele vor fi centralizate, urmind sa fie trimise la minister la inceputul acestei saptamini.

„E cel mai prost an agricol din citi am vazut…“

Seceta din acest an a compromis o mare parte din suprafetele cultivate in Mehedinti. Din cele 75.000 de hectare cultivate cu porumb, aproximativ 60.000 de hectare nu vor avea productie in toamna sau aceasta va fi foarte mica, astfel ca multi dintre tarani au inceput sa taie porumbii pentru a avea cu ce sa-si hraneasca animalele iarna. O situatie similara se regaseste si in cazul culturii de griu unde, din cele 56.594 de hectare cultivate, mai mult de 15.000 de hectare au ramas nerecoltate. Productia este departe de cea estimata de specialistii din agricultura mehedinteana. Desi acestia au dat ca sigure productii medii de 1.500-2.000 de kilograme de griu la hectar, realitatea din teren este alta. Taranii din localitatile de sud ale judetului, si nu numai, abia daca au obtinut intre 700 si 1.000 de kilograme la hectar.

„N-am facut griu anul asta nici cit am bagat in pamint. E cel mai prost an agricol din citi am vazut pina acum. Pamintul e pirjolit, abia daca am gasit sapte-opt boabe pe spicul de griu, si alea uscate. Nu a intrat pic de apa in bob, sa-l umfle. M-am gindit sa-l intorc si sa nu-l mai iau acasa, dar parca mi se rupe sufletul, ca am bagat bani in arat, discuit, semanat, ingrasaminte si parca e tare greu sa n-ai bob de griu in casa. Nu stiu ce-om face cu animalele, ca noi om mai rabda de foame… Nici griu de anul trecut nu prea mai avem“, a spus Constantin Munteanu, de 69 de ani, din Obirsia de Cimp.

Din 30.000 de hectare de culturi, numai 1.500 au fost irigate

In afara de Jiana si Burila Mare, aproape toate localitatile din sudul judetului Mehedinti au culturi compromise. Productia medie de griu este de pina la 1.000 de kilograme la hectar, desi reprezentantii Directiei Agricole Mehedinti sperau sa raporteze la minister o productie medie de peste 1.500 de kilograme de griu.

In tirgurile de animale, vitele se vind la jumatate de pret, din cauza lipsei furajelor. In tirgul de la Cerneti, o vaca evaluata in urma cu doua luni la aproximativ 15 milioane de lei este vinduta acum cu numai opt milioane de lei. Din cele aproximativ 30.000 de hectare programate pentru a fi irigate in acest an, s-au irigat doar 1.500 de hectare, existind in prezent numai sapte asociatii ale utilizatorilor de apa. Potrivit directorului Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare, pentru anul agricol 2002-2003 se va aloca o suma destinata despagubirilor si o suma pentru subventionarea primelor de asigurare – o cota parte pentru cei care se asigura la o societate agreata de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Acelasi minister va elabora normele metodologice de aplicare a acestei legi. Pina atunci insa, taranii din Mehedinti sint nevoiti sa-si vinda vitele pentru ca acestea sa nu moara de foame.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS