9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePatrimoniul bibliotecilor din Tirgu Jiu, la mila hotilor

Patrimoniul bibliotecilor din Tirgu Jiu, la mila hotilor

„Noroc ca fura mai degraba detergentul decit cartile“

Bibliotecile din municipiul Tirgu Jiu au mari deficiente in ceea ce priveste sistemul de securitate. Desi adapostesc carti valoroase, doua dintre bibliotecile din oras nu au nici macar un paznic, despre sisteme de alarma nemaiputind fi vorba. Din acest motiv, aceste institutii au fost pradate de hoti. Nici unul dintre acestia nu a fost insa prins. La casa memoriala Iosif Keber, care adaposteste si Biblioteca de Arta, sistemul de alarma functioneaza partial, iar paznic nu exista decit pe timp de noapte. Aceasta este si cea mai atractiva tinta pentru hoti pentru ca aici sint depozitate obiecte si carti rare. Conducerea bibliotecii evita sa vorbeasca despre valoarea cartilor si a obiectelor tocmai pentru a nu atrage atentia asupra lor. Cu toate acestea, la casa Iosif Keber au existat mai multe tentative de spargere.

„Din fericire, hotii nu sint specialisti si nu prea stiu ce sa ia“, au spus cei care se ingrijesc de aceasta institutie de cultura. Nu acelasi lucru se poate spune si despre cei care intra nestingheriti in sala de lectura pentru a consulta albumele de arta. „Din pacate, au existat cititori care au furat carti valoroase pentru ca au stiut ce sa fure“, a spus Alexandra Andrei, directoarea Bibliotecii Judetene „Christian Tell“.

„Am primit si amenzi de la politie pentru ca nu avem paznici“

La Biblioteca „Christian Tell“ si la Biblioteca pentru copii, lucrurile stau mult mai rau. Conform regulilor pe care le impune politia, aceste institutii de cultura ar trebui sa aiba mai multi paznici sau instalatii de alarma. „Daca ar fi sa ne luam dupa regulamente, numai la sediul central al bibliotecii ar trebui sa avem sase paznici. Mai multi decit personalul de specialitate. Cu ce sa-i platim? Am primit si amenzi de la politie pentru ca nu avem paznici. La ultimul control s-au multumit doar sa constate acest lucru“, a mai spus Alexandra Andrei. La Biblioteca pentru copii se inregistreaza saptaminal tentative de furt. „La Biblioteca pentru copii mergem cu frica in fiecare dimineata sa vedem daca s-a intimplat ceva in noaptea precedenta. Sparg geamurile si ia ce apuca. Noroc ca fura mai degraba detergent decit carti“, a mai spus directoarea, care a precizat ca unii cititori care intra in salile de lectura fura ori taie fascicole din carti si astfel le fac nefolosibile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS