17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii sint uitati acum la marginea societatii

Pensionarii sint uitati acum la marginea societatii

Alesii neamului, in schimb, isi astern de-o pensioara grasuta

Grijulii fata de vicisitudinile vietii lor, parlamentarii trecuti de o anumita virsta s-au gindit ca n-ar strica daca si-ar asigura linistea batrinetii cu niscai „pensioare“ sfidatoare la adresa pensiilor de rind. Este vorba de aproximativ zece milioane de lei pe luna, adica 64,5% din indemnizatia medie din timpul mandatului, 16 milioane de lei. Cum se vor simti ei atunci cind vor fi „tineri“ pensionari este lesne de inteles. Le va fi chiar foarte bine, cu burtile si buzunarele pline. Ce se va intimpla insa cu vietile colegilor lor de generatie, ale celor care au muncit o viata pentru un salariu, nu stim. Pentru acestia din urma, pensia inseamna acea zi in care, o data pe luna, isi impart banii pentru telefon, curent si intretinere. In rest, suferinta…

Dolj

Petre Mora are 73 de ani. Toata viata a muncit la „7 Noiembrie“ in Craiova, actuala SC MAT SA.

„Am iesit in 1990 la pensie din functia de sef de echipa. Acum am 1,9 milioane de lei pe luna. Este foarte greu… Impozite mari… Nu avem parlamentari. Avem numai dobitoci. Daca-i iei pe degete, sint toti numai parveniti pe care nu-i intereseaza decit afacerile si buzunarele lor. Nu fac nimic pentru tara si pentru cei care i-au votat. Spun despre noi ca sintem ai lui Ceausescu. Nu este adevarat. Pe ala nu l-am inghitit. Sintem ai nimanui. Asta-i adevarul. Traim perioada anilor ’50, cind toate partidele au format blocul lui Titel Petrescu. Pina la sfirsitul mandatului, astia ne duc iar in socialism. Or sa termine cu toate partidele si or sa faca unul singur pentru ca sint magari ca si aceia din PCR. N-avem oameni care sa conduca tara!“.

Ion Busuioc, care a petrecut peste 40 de ani la catedra de matematica in liceele craiovene, a spus: „Am o pensie de 2,5 milioane de lei. Ca sa nu ramin restant la intretinere – ca asta ne maninca – am trecut de la pui la ghiare si girgaloade. Regia de termoficare ne-a intrerupt apa calda, dar datoriile nu pornesc de la contribuabili, ci tot de la ei. Regia de termoficare a facut o gaura asa de mare incit nu mai poate iesi din ea. Asta se intimpla in toata tara, nu numai la noi, la Craiova. Despre parlamentari ce sa mai spunem? Sint alesii nostri! Votul este o formalitate, ca ei dau spagi, sint trecuti pe locuri eligibile si ajung in parlament, indiferent daca mergem noi sau nu la urne. Din rahatul asta nu mai iesim. Initial, am avut patru camere. Am vindut apartamentul si m-am mutat intr-unul cu trei camere ca sa platesc intretinere mai putin. Pe urma l-am dat si pe acela si m-am mutat intr-unul cu doua camere. Ei nu, ca la garsoniera nu ma mai mut, orice s-ar intimpla!“.

Un alt batrinel nu a dorit sa-si decline identitatea: „Eu sint pensionarul anonim, cu doua milioane de lei pensie si care traieste la bloc. Credeti-ma, nu vreau acum publicitate. Am 78 de ani din care peste 40 am muncit in teatru. Traim cu Sabia lui Damocles deasupra capului: va taiem apa, va sistam caldura etc. Numai asta auzim. Acum au trecut la fapte. Am auzit ca guvernul vrea sa dea o ordonanta prin care sa se stabileasca faptul ca intretinerea sa nu fie mai mare decit cuantumul unei pensii medii. Sa le fie rusine! Noi din ce mai traim? Totul este un dezastru din care nu stiu ce se va alege“.

Florin TANOVICI

Olt – „O initiativa pe masura unor escroci lipsiti de orice fel de scrupule!“

„Vor sa-si dubleze pensiile?… Dumnezeule! Dar ce spun eu! Asta e o initiativa care este pe masura unor escroci lipsiti de orice fel de scrupule cum sint parlamentarii nostri!…“.

In acest mod clasifica unul din pensionarii din municipiul Slatina – Olt ideea parlamentarilor de a-si dubla pensiile. Florea Giurescu are 64 de ani si, timp de 41 de ani, a fost profesor. Acum are o pensie pentru care multi din „categoria“ lui l-ar invidia – 3.190.000 de lei. Este, cum ar spune imediat unii, un privilegiat pentru ca are o asemenea pensie. Dar el nu considera acest lucru relevant, mai ales ca nu oricine poate ajunge usor profesor universitar. Intentia parlamentarilor de a se ingriji din nou de propriile persoane l-a iritat peste masura. In aceste zile, cind milioane de romani nu au ce pune pe masa copiilor, ideea mai sus-mentionata este cum nu se poate mai prost venita.

De aceeasi parere cu el sint si doua infirmiere care au lucrat zeci de ani in cadrul Spitalului Judetean din Slatina. Floarea Caval a iesit la pensie in 1994, si, dupa 24 de ani de munca, a ajuns sa aiba o pensie de numai un milion de lei. „Acu’ mi-au pensia, in luna iunie“, spune ea, „ca nu aveam nici atit si ei vor sa-si dubleze pensiile dupa ce ca nu fac nimic!… Pai nu le ajunge cit au?… Ce mai vor?… Am opt nepoti, iar cind vin pe la mine nu stiu ce sa le dau ca nu am nimic! Ce sa faci cu un milion de lei, i-as intreba eu pe astia care sint in Parlamentul Romaniei? Ei ar putea trai cu banii astia?…“.

Elena Enache a iesit si ea la pensie dupa 35 de ani de munca in spital ca infirmiera. Primeste pe luna de la stat 1,7 milioane de lei. Cind a auzit ce „nastrusnicii“ vor sa faca parlamentarii nu a putut sa stea deoparte: „Este revoltator fata de cei pensionati pina acum, care traiesc cu strictete la absolut orice. In loc sa se ingrijeasca, de exemplu, de pensionarii din agricultura, care sint vai de ei, parlamentarii au grija tot de ei! Macar daca pensia le-ar ajunge pentru datorii, dar nici asa nu se poate!“

Ion Bulie are 74 de ani si o pensie de 1,5 milioane de lei. A fost slujbas la stat, astfel ca a trait cu un mare respect pentru acesta. Dar ceea ce se intimpla in tara din 1990 incoace l-a revoltat la culme. Burtile parlamentarilor au devenit tot mai nesatule, iar intentia acestora de a-si asigura traiul la batrinete prin dublarea propriilor pensii a pus capac la tot: „Este ordinar ceea ce se petrece in tara asta! Tu, ca parlamentar, cu zeci de milioane de lei si alte facilitati, sa nu te gindesti o clipa la pensionarul de rind, care abia ia un milion si ceva de lei!… Pai, ce fac, domne’, astia acolo pentru banii acestia?…“.

Mugurel MANEA

Mehedinti – „Parlamentarii nu se mai satura cu lefurile, masinile si deplasarile lor, cu tot!“

Pensionarii mehedinteni considera ca viata lor conteaza mult prea putin pentru parlamentarii romani. Oamenii nu mai au nici puterea sa comenteze anuntata dublare a pensiilor parlamentarilor. Ei considera ca, dupa atitia ani de munca, ar fi meritat mai multa atentie din partea demnitarilor romani.

Singuri, fara vreun sprijin material sigur, cu pensii amarite, pensionarii din Drobeta Turnu Severin, dar si cei luati in grija copiilor, din alte localitati ale judetului Mehedinti, incearca sa mai uite de grija zilei de mine, dindu-si intilnire pe bancile din parcul central al municipiului.

Miercuri dupa-amiaza, majoritatea discutau despre pensiile parlamentarilor, despre care auzisera ca ar putea fi dublate. Parerea lor unanima este ca aceasta noua masura depaseste cu mult limita bunului-simt.

„Am lucrat 25 de ani ca economist la cooperatia de stat si am o pensie ceva mai mare de un milion si jumatate de lei. Mai mult de jumatate din bani ii dau pe intretinere, iar restul, pe telefon si pe lumina. De la luna la luna e tot mai greu pentru ca preturile sint foarte mari in comparatie cu posibilitatile noastre. Am fost uitati de mult de parlamentari, de fapt ne-au uitat de cind au pasit prima data in cladirea parlamentului. Nu am mai primit un ban in plus de nu mai stim cind. Ei au zeci de milioane de lei leafa, masini scumpe, diurne de deplasare si cite si mai cite, dar pe noi ne-au uitat. Ceea ce nu au este insa bunul-simt. Nu vrem sa ne dubleze pensiile, dar macar sa ne mai arunce si noua cite ceva“, a spus Radoslav Sever, de 67 de ani, pensionar, din Drobeta Turnu Severin.

„De unde sa mai dea statul, daca parlamentarii nu se mai satura?!“

Parlamentarii romani si-au uitat promisiunile facute in campania electorala, dupa parerea pensionarilor mehedinteni. Oamenii cred ca, daca lucrurile vor continua in acelasi ritm, numarul pensionarilor se va reduce simtitor, deoarece multi nu vor avea din ce sa traiasca.

„Preturile sint prea mari. A ajuns peste trei milioane de lei o masina de lemne, pentru iarna. Nu stiu ce o sa ne facem! O sa murim ori de foame, ori de frig, ca asta nu mai e viata. Ne-au promis multe, au ajuns acolo sus si nu mai au nici o grija. Isi vor mai aduce aminte de noi peste un an, adica atunci cind vor avea nevoie de votul nostru. Am in spate 35 de ani de munca si am 1,7 milioane de lei pensie. Nu se mai satura cu lefurile, masinile si deplasarile lor, cu tot!“, a spus Constantin Stroiescu, de 80 de ani, pensionar din Drobeta Turnu Severin, fost salariat al intreprinderii de vagoane MEVA.

Intr-o societate in care au ajuns sa fie marginalizati, pensionarii sint de parere ca, la nivel inalt, sint perceputi ca niste capuse care consuma, dar care nu mai ofera nimic bun. „Cred ca nu mai exista nici o sansa pentru a ne fi mai bine. Pai, de unde sa mai dea statul, daca parlamentarii nu se mai satura, de parca n-ar avea destul?! Au afaceri, au tot felul de mijloace prin care storc banii publici, dar cind aud de pensionari fug ca dracul de tamiie. Pensia mea, dupa 29 de ani de munca, ca inginer in constructii, abia daca imi ajunge sa traiesc. Sotia are si ea o pensie mica. E vai de noi! Pe linga piata, mai multe trec, decit sa ma opresc, pentru ca nu sint bani. Mincam si ciorba din coji de cartofi, iar de carne nici nu ne atingem“, a spus Constantin Lupu, de 72 de ani, din Orsova.

Florin LOBDA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS