9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnele sectii ale Spitalului Judetean Olt sint adevarate saune

Unele sectii ale Spitalului Judetean Olt sint adevarate saune

Salariatii din sectiile sterilizare, spalatorie si bucatarie sint cei mai afectati de canicula din aceasta perioada.

Aparatura invechita si lipsa unui sistem de ventilatie a devenit un blestem de care acestia cred ca nu vor mai scapa.

Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta cei 13 angajati care lucreaza in cele doua compartimente ale Sectiei de sterilizare. Fiecare din cele doua saloane contine cite trei cuptoare cu cite patru autoclave (orificii rotunde pe unde se introduce instrumentul de sterilizat). La acestea se adauga cite sase etuve (asa-numitele „cuptoare medicale de gabarit mic“), unde se sterilizeaza instrumentarul medical metalic. Cuptoarele cu autoclave functioneaza, fiecare, la o temperatura de 130 de grade Celsius constant (2,5 atmosfere), etuvele merg cu cite… 280 de grade Celsius timp de o ora, dupa care se lasa ca sa „scada“ la 80 de grade Celsius. Liliana Paraschiva, asistenta medicala principala din sectie, spune ca singura modalitate care se aplica pentru a mai scapa de caldura (desi fara rezultate) consta in deschiderea larga a usilor si ferestrelor, sistemul de ventilatie fiind vechi si infundat de ani de zile.

Pentru ca nu mai rezistau acestui regim infernal, angajatii de aici au cerut conducerii spitalului reducerea programului de lucru sau o modificare a sa care sa le permita sa-si desfasoare munca. „Protestul“ lor s-a soldat cu un rezultat destul de avantajos. Incepind de astazi, 26 iunie, la sterilizare se va lucra in doua schimburi – de dimineata, pina la ora 13.00, si de noapte – dupa ora 20.00.

Doar doua din cele opt sectii ale ATI au sistem de ventilatie

O situatie destul de grava este si la Sectia terapie intensiva (ATI). Doctorii de aici opereaza in cele opt sali speciale in conditii draconice. Mai norocosi sint cei care apuca sa lucreze in una din cele doua sali de operatie care au sistem de ventilatie. Unul dintre cei mai experimentati doctori de aici, dr. Lidia Ghejan, a spus: „Situatia dureaza de ani de zile, dar ne-am obisnuit. Iarna este frig, iar vara, foarte cald. E greu, e foarte greu, insa… asta este!“.

Nici in blocul maternal lucrurile nu sint prea roz. Pentru a mai reduce din efectele caniculei, micutii sint infasati de asistente in scutece subtiri si sint lasati cu capul descoperit, cei mai fericiti fiind cei care „nimeresc“ in camasute cu mineca scurta. Cadrele sanitare de aici afirma ca primele masuri speciale ar trebui luate cu acesti nou-nascuti, care sint foarte sensibili:

„Este periculos sa tinem usile sau geamurile deschise cu ei in salon, deoarece curentul ii poate atinge imediat. Stam intr-un stres permanent“. In prezent, la cele doua etaje ale spitalului slatinean unde se afla maternitatea sint 42 de nou-nascuti. Ultimul bebelus, o fetita, s-a nascut marti, la ora 11.25.

Macar apa minerala

Conducerea spitalului municipal este constienta de gravitatea acestei situatii si lupta „cu ce poate“, dupa cum a declarat directorul medical adjunct, dr. Sorin Lesnic. Angajatii spitalului vor primi cite doi litri de apa minerala pe zi, actiunea fiind deja demarata de ieri. Circa 1.600 de litri de apa minerala vor fi consumati zilnic pentru hidratarea personalului din spital. De asemenea, va fi luata legatura cu conducerea Inspectiei Sanitare de Stat Olt pentru a se vedea ce aparate de ventilatie sint corespunzatoare saloanelor si salilor de operatie din spital. Dr. Lesnic spune ca nu se stie deocamdata de unde vor fi luate fondurile necesare achizitionarii de sisteme de ventilatie, dar situatia nu va fi lasata de izbeliste. In acest moment, doar doua sectii din cadrul spitalului municipal slatinean au ventilatoare: ortopedia si oftalmologia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS