14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine are pamint sa-l munceasca, cine are pile sa le lase mostenire!

Cine are pamint sa-l munceasca, cine are pile sa le lase mostenire!

Pentru locuitorii satelor, singura avere pe care se pot baza este pamintul mostenit de la strabuni.Cu cit pogoanele sint mai multe, cu atit prestigiul proprietarului creste. Ca-l munceste sau nu, vorba e ca-l are si-l poate da de zestre copiilor.

Cei care si-au pastrat actele vechi sau au stiut sa umble pe drumul judecatilor au putut cu chiu, cu vai sa cistige ceea ce a fost al lor. Cei care nu au pastrat actele si s-au bazat doar pe evidentele tinute de institutiile statului au ramas in multe cazuri pe dinafara proprietatii. In ultimii 12 ani, pamintul a fost impartit dupa mai multe legi, functie de interesul celor de la guvernare. Primarii, notarii si avocatii au fost cei care, in multe cazuri, au facut legea.

La Simnicu de Sus, pamintul are o alta valoare decit la Calafat pentru simplul motiv ca distanta fata de Craiova este egala cu cea dintre cartierul Craiovita si Electroputere. Vilele construite dupa 1990 mai au putin si ajung la Lacul Tanchistilor, iar valoarea pamintului creste din zi in zi. Acest lucru il stie si Ilie Vulcanescu din satul Albesti, comuna Simnicu de Sus, care de citiva ani se lupta sa cistige pamintul primit ca zestre de mama sa.

La omul sarac, nici boii nu-i trag

La reconstituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991, Ilie Vulcanescu din satul Albesti, comuna Simnicu de Sus, a primit 1 ha de teren peste riul Amaradia, acolo unde bunicul sau avusese pe vremuri gradina. Pentru acest teren, primaria din comuna i-a emis adeverinta de proprietate, iar peste un an acel pamint a fost atribuit altei persoane care, sustine Domnia sa, nu a avut niciodata pamint in acel loc.

Din 1992 si pina acum, nea Ilie s-a plins la toate institutiile statului in speranta ca isi va obtine pamintul care l-a avut si care i-a fost luat. Dupa ultima plingere adresata prefecturii, la Simnic s-a deplasat o comisie care a constatat ca pamintul care-i fusese luat si atribuit mostenitorilor lui Popa Stefan era in regula la noii proprietari care-l cistigasera prin hotarire judecatoreasca. Ilie Vulcanescu il acuza pe inginerul de la ca-

mera agricola, Nicola Marin, ca a emis in 1993 proces-verbal de punere in posesie pentru mostenitorii lui Popa Stefan, act care a stat la baza cistigarii procesului.

Tot nea Ilie spune ca un alt cetatean, Bailesteanu, care a venit la primarie pentru a-si lua pamintul a constatat ca era vindut, moment in care, de suparare, a murit chiar in biroul primarului. Suparat rau pe salariatii primariei, Ilie Vulcanescu ii acuza de tot felul de aranjamente.

Primarul Constantin Tanase confunda secretarul primariei cu propria secretara

Din dorinta de a respecta deontologia profesionala care recomanda ziaristilor sa se documenteze cind scriu un articol din cel putin doua surse, ne-am deplasat la Primaria Simnicu de Sus, unde am dorit sa discutam cu primarul Constantin Tanase, al carui nume era mentionat de mai multe ori in scrisoarea lui Ilie Vulcanescu. Prima reactie a primarului a fost aceea de a ne atrage atentia ca vizita unor ziaristi trebuia anuntata, dar nu ne-a precizat cu cite luni sau zile inainte.

Insistind sa accepte discutia cu noi, primarul a mai lasat din pretentii si ne-a atras atentia ca trebuia macar sa fim anuntati de secretara. Cum biroul primarului nu are anticamera in care sa gasesti secretara, am crezut ca se refera la secretarul primariei care, din cite stim noi, nu are si atributii de a-i ordona audientele primarului din Simnicu de Sus.

In sfirsit, despre cazul lui Ilie Vulcanescu, primarul ne-a spus ca este un fel de reclamagiu care i-a adus in comuna tot felul de comisii ce au cercetat sesizarile facute, comisii al caror raspuns nu a confirmat reclamatiile.

Mostenitorii lui Popa Stefan au cistigat pamintul revendicat de Vulcanescu printr-o hotarire judecatoreasca, iar cetateanul Bailesteanu a murit intr-adevar in biroul primarului, in 1995, dar nu de necaz, ci de bucurie ca-si obtinuse pamintul.

„Este pamintul bunicii mele si nu-l las pe primar sa dispuna de el“

Ilie Vulcanescu stie ca pamintul pe care-l vrea a fost al familiei sale. In sprijinul afirmatiilor aduce un testament din 1935, prin care bunica sa dupa mama, Ana Sandoiu, a primit de la tatal sau 28 de pogoane de pamint din care trei pogoane erau peste apa Amaradiei. In 1993, primarul de atunci, Valentin Bulumaci, i-a eliberat o adeverinta prin care se recunoaste ca in registrul din 1956, la pozitia 152, Vulcanescu Virgil (tatal petentului) avea suprafata de 6, 50 ha, din care 1 ha peste apa Amaradia.

„Este pamintul de la bunica si nu-l las pe primar sa dispuna de el. Mostenitorii lui Popa Stefan au avut pamint tot peste Amaradia, dar care se invecina cu Isalnita. Cele mai mari afaceri la Simnic se fac cu pamintul din Valea Sarpelui, pe unde o sa treaca soseaua de centura. Acolo au pus in posesie oameni care nu au avut in viata lor pamint. Catrina Ion, zis Nei, a fost pus in posesie cu 1,4 ha in acel loc si cineva de aici din comuna i-ar fi vindut pamintul cu 200 de milioane, din care i-a dat si lui 15 milioane pentru ca a fost de acord sa fie pus acolo in posesie“, zice nea Ilie.

S-au facut afaceri necurate cu pamintul?

Se pare ca s-au facut, din moment ce pe paminturile cetatenilor din Simnic au fost pusi in posesie oameni care nu aveau nici o legatura cu satul. Prin hotarirea nr. 226 a Comisiei judetene de aplicare a Legii fondului funciar Vintilescu I. Constantin, Guran Mihai, Stanciu Ion si Dinca Stefan au fost recunoscuti ca actionari la comuna Simnic.

Cei patru au fost adaugati pe tabelul cu locatori de la SC AGROIND Goiesti, ca urmare a adresei nr.80 din 19 ianuarie 2000. Comisia locala a propus Comisiei judetene retragerea titlurilor de proprietate intocmite pe Legea 18/1991 si intocmirea altora noi pe terenurile preluate de la Statiunea pomicola Craiova.

O alta nedumerire ce frizeaza penalul, dar care nu impresioneaza primarul este aceea legata de Constantin Vintilescu, care este decedat si care are un fiu, Pompiliu Vintilescu, membru in Comisia judeteana de aplicare a Legii fondului funciar. In mod normal, ceea ce i-a apartinut decedatului trebuia sa preia fiul acestuia. Numai ca pe decedat il mosteneste Rebega Carmen Emanuela, care poate sa fie fiica lui Pompiliu, dar nu si a lui Constantin. Titlul de proprietate a fost intocmit pe numele lui Rebega Carmen Emanuela. Si uite asa te miri de ce Statiunea pomicola Craiova se invecineaza cu cine nici nu crezi…

Primarul Constantin Tanase se disculpa si crede ca totul s-a facut pe vremea cind nu era inca primar, dar noi ii spunem ca titlul a fost intocmit pe vremea cind Domnia sa era primar si avea obligatia pe care o are si acum, de a verifica daca actele premergatoare titlului de proprietate sint intocmite corect. Sa nu mai vorbim ca acolo unde constata ca titlul s-a emis prin fraudarea legii poate sa ceara, ca sef al institutiei ce se cheama primarie, anularea titlului de proprietate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS