17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMeseria de primar - bratara de aur

Meseria de primar – bratara de aur

E lucru stiut ca oglinda comunei este primarul, iar daca acesta se mai numeste si Marin Popa, atunci oricine isi poate face o idee despre comuna Birca. Desi de virsta frageda – daca luam in considerare „stafidele“ din alte comune – campania electorala din 2000 a dat cistig de cauza lui Marin. Nici ca se putea mai bine pentru electoratul feminin: inalt, bine facut, in jur de 45 de ani, de formatie inginer zootehnist, intr-un cuvint, un barbat bun la casa omului.

S-au implinit doi ani de atunci, iar lucrurile merg struna in comuna, zice lumea. Primarul e tinar, puternic si harnic. Si – lucrul cel mai important – n-a fugit de greutati. Dupa cum spune chiar Marin, campania trecuta nu ar fi fost prima la care a participat si…cistigat. Cu opt ani inainte, in 1992, Marin Popa a candidat tot la scaunul de primar in Birca. A cistigat si atunci, dar nu a rezistat mai mult de trei zile.

„La vremea aceea eram inginer zootehnist la Gostat. Aveam salariul de 11.500 de lei, adica de doua ori fata de salariul de primar. Asa ca dupa trei zile am renuntat la primarie. Nu merita efortul. Am mai candidat abia in 2000, pentru ca lucrurile s-au schimbat intre timp: acum toata lumea vine la primarie daca are nevoie de ceva. Iar salariul l-a intrecut pe cel de inginer “, isi motiveaza Marin Popa meseria pe care a inceput sa o invete si sa o practice doar de doi ani.

Cu o populatie de 4.500 de locuitori – din care 1.300 sint romi – comuna Birca se poate mindri cu un primar de nadejde: a pietruit toate strazile din comuna, a rezolvat problema iluminatului public, instalind 70 de lampi, a extins reteaua de televiziune prin cablu de la 600 la aproape 1.000 de abonati. Patru clase din scoala au fost dotate cu mobilier nou, iar un cabinet, cu calculatoare. Dispensarul medical uman din Birca este printre putinele dispensare ale Doljului echipate cu aparatura moderna si care au personal medical bine pregatit: doi medici generalisti, un pediatru, un stomatolog. De toata fala, Marin Popa!

Unde mai pui ca a fost in stare sa aduca pe lume artisti! Maria Cristina Popa, fiica primarului din Birca, are 17 ani si este eleva la Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Craiova. „A terminat clasa a XI-a cu media 9, 50“, isi lauda tatal copila. Mai mult decit atit, Cristina si-a facut debutul literar anul acesta, cu volumul de versuri „Existenta mea din cuvinte“.

De doi ani, comuna Birca se poate mindri cu primarul pe care si l-a ales. Iar pina la urmatoarele alegeri, are toate sansele sa nu-si schimbe parerea…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS