17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncepe recensamintul agricol

Incepe recensamintul agricol

Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta, efectuarea Recensamintului general agricol, in perioada 2 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003.

Cercetarea statistica va furniza datele pentru fundamentarea politicilor nationale in domeniul agricol si pentru desfasurarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, prin inventarierea terenurilor si a mijloacelor de productie agricola, precum si a efectivelor de animale, pe specii, aflate in proprietate privata, in administrarea exploatatiilor agricole sau a agentilor economici.

In cadrul recensamintului vor fi inregistrate toate unitatile care desfasoara activitate agricola, indiferent de tipul de proprietate si de forma de organizare.

Programul de inregistrare al recensamintului are ca obiect culegerea datelor privind:

· identificarea in teritoriu a unitatilor de recenzare si statutul juridic al acestora;

· utilizarea terenurilor pe forme de administrare;

· suprafetele cultivate;

· plantatiile vitipomicole; irigatiile; fertilizarile;

· combaterea daunatorilor;

· efectivele de animale si pasari;

· utilajele si masinile agricole; constructiile cu destinatie agricola;

· forta de munca;

· activitatile neagricole desfasurate in unitatile recenzate;

· valorificarea produselor agricole;

· agricultura ecologica.

Organizarea si efectuarea Recensamintului general agricol se realizeaza sub conducerea si coordonarea Comisiei Centrale pentru Recensamintul general agricol. Aceasta se va constitui in termen de cinci zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si va fi condusa de ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor.

Comisia Centrala raspunde pentru efectuarea in bune conditii a intregii actiuni, avind urmatoarele atributii principale:

· aproba programul general de organizare a Recensamintului general agricol, programul si metodologia de inregistrare, de prelucrare a datelor si publicare a rezultatelor;

· aproba formularele de inregistrare si instructiunile de completare a acestora;

· aproba clasificarile si nomenclatoarele necesare inregistrarii si prelucrarii datelor Recensamintului general agricol, cu exceptia celor aprobate prin hotariri ale guvernului;

· aproba, daca se considera oportun, programele si organizarea de cercetari selective conexe recensamintului;

· aproba instructiunile si modul de impartire a teritoriului unitatilor administrativ-teritoriale in sectoare de recensamint;

· stabileste numarul recenzorilor, al recenzorilor sefi si al recenzorilor coordonatori; totodata coordoneaza actiunile de recrutare si instruire a personalului care participa la efectuarea lucrarilor de recensamint;

· stabileste atributiile comisiilor de recensamint judetene si a municipiului Bucuresti, ale municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, oraselor si comunelor;

· aproba actiunile de popularizare a Recensamintului general agricol;

· prezinta guvernului rezultatele preliminare ale Recensamintului general agricol, pe care le inainteaza spre publicare; rezultatele definitive si detaliate ale Recensamintului general agricol vor fi publicate si difuzate de Institutul National de Statistica.

In vederea efectuarii lucrarilor de pregatire, organizare, culegere, prelucrare si publicare a rezultatelor recensamintului, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Institutul National de Statistica vor angaja persoane cu contract de munca pe perioade determinate.

Efectuarea Recensamintului general agricol este prevazuta in Hotarirea Guvernului nr. 455 din 9 mai 2001 privind aprobarea Planului de actiune al programului de guvernare pe perioada 2001-2004. Ultimul Recensamint general agricol s-a efectuat in Romania in anul 1948. Realizarea Recensamintului general agricol din acest an se va efectua in conformitate cu recomandarile internationale, reprezentind una dintre prioritatile statisticii publice din Romania, in procesul de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana. Importanta efectuarii Recensamintului general agricol a fost evidentiata si in documentele Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), in care li se recomanda statelor membre organizarea la fiecare zece ani a unui recensamint general agricol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS