17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinu C. Giurescu, despre Constantin C. Giurescu

Dinu C. Giurescu, despre Constantin C. Giurescu

Institutul de Cercetari Socio-Umane „C.S. Nicolaescu-Plopsor“ Craiova a organizat o intilnire cu academicianul Dinu C. Giurescu, care a conferentiat pe tema „Istorie si istoriografie contemporana“ ieri la Biblioteca „Alexandru si Aristia Aman“ din Cetatea Baniei. Cu aceasta ocazie a avut loc si lansarea cartii „Centenarul academician Constantin C. Giurescu“, editata sub egida Academiei Romane si a Institutului de Cercetari Socio-Umane „C.S. Nicolaescu-Plopsor“.

Sala s-a dovedit neincapatoare, printre participanti fiind elevi, studenti, profesori de istorie, scriitori, personalitati politice si culturale.

Dinu C. Giurescu, fiul lui Constantin C. Giurescu – unul dintre cei mai importanti istorici ai neamului romanesc -, a captivat intreaga asistenta prin amintirile inedite spuse din viata tatalui sau. A vorbit despre profesorul, carturarul si omul Giurescu, asa cum l-a cunoscut, cum l-a receptat. De asemenea, a facut dezvaluiri tulburatoare din anii de detentie politica ai tatalui petrecuti in inchisoarea de exterminare de la Sighet. La data eliberarii, jumatate dintre detinuti au murit. Marele istoric a stat in puscarie din 7 mai 1950 pina la 5 iulie 1955. In ziua urmatoare, el a fost trimis sub escorta in satul de deportati Mazareni, raionul Braila, unde i s-a fixat domiciliu obligatoriu. Prin intermediul unui avocat care era in relatii bune cu Petru Groza, acesta din urma l-a eliberat. Intreaga avere i-a fost confiscata, jaful miilor de volume fiind de nedescris.

Arborele genealogic al celui care a scris „Istoria Romanilor“, de o valoare incontestabila, incepe de la sfirsitul secolului al XVIII-lea, de la Ionita Giurescu, logofat la zarafia judetului Prahova, si continua cu calugarul Calinic Giurescu, taiat de turci in anul 1821.

Academicianul Dinu C. Giurescu, cetatean de onoare al Craiovei, a promis ca in toamna acestui an va reveni in Craiova pentru a raspunde tuturor intrebarilor puse de elevi si studenti. Tinerilor din sala le-a spus ca trebuie neaparat sa stie ca in anul 1943, Romania era o tara normala, ca toti cetatenii tarii mincau numai piine alba, erau munti de dulciuri si zahar, „nu era ceea ce este acum“. Acesta a primit aplauze ca si cum ar fi sustinut un concert.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS