9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Simbotin se afla un presupus mormint scitic

La Simbotin se afla un presupus mormint scitic

Localnicii din Simbotin cunosc cu totii legenda conform careia ciudata ridicatura de pamint din spatele scolii ar fi una din dovezile trecerii scitilor prin aceste locuri.

Constantin Giurgiulescu, un profesor de istorie din Tirgu Jiu, a fost cel care a emis ideea ca acest deal, prea rotund pentru a fi natural, ar fi de fapt un mormint scitic. Au existat multi adepti ai acestei idei si multi entuziasti care s-au apucat sa faca sapaturi pentru a cauta dovezi in acest sens.

Directorul scolii, Constantin Covei, isi aminteste ca a fost unul dintre ei: „Eram elev la Liceul din Bumbesti Jiu. Prin 1967 am auzit prima data de Magulice, cum este cunoscut acest deal. Am venit sa sapam sa ne convingem ca este un mormint, dar ne-a oprit conducerea de atunci a muzeului. Am mai avut o tentativa si mai tirziu, dar a esuat in acelasi fel. Ce am observat cind am sapat a fost o adincitura in culmea dealului si faptul ca am dat numai de nisip“.

Enigma Magulicei a ramas nedezlegata, dar cei mai multi dintre localnici continua sa creada ca este un mormint. Ei spun ca mai exista si alte asemenea ridicaturi de pamint pe raza comunei, dar de dimensiuni mai mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS