9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBalta Craiovitei s-a transformat intr-un tinut salbatic

Balta Craiovitei s-a transformat intr-un tinut salbatic

Lacul care odata era plin de peste, pe care pluteau barcile craiovenilor plecati de acasa sa se relaxeze, parculetul cu multa iarba si copaci umbrosi, restaurantul unde se auzea la sfirsit de saptamina muzica lautareasca au disparut de mult. In locul lor au ramas doar gunoaiele, stuful si buruienile. Copacii aproape uscati, iarba pirjolita de arsita si resturile de tigara ale unora adapostesc doar ciinii vagabonzi si, pe timpul noptii, boschetarii. Balta Craiovitei s-a transformat in ultimii ani intr-un tinut al nimanui. Un teritoriu de zeci de hectare lasat in paragina. Promisiunile primariei au ramas desarte. Lucrarile de desecare si de amenajare a celui care ar putea fi cel mai mare parc artificial al Craiovei au inceput anul trecut, dar au fost repede intrerupte. Motivul etern, lipsa banilor.

Localnicii isi amintesc cu nostalgie de fostele locuri de agrement de la marginea Craiovitei. „Era frumos aici odata. Imi amintesc restaurantul, parcul, debarcaderul. Vara, cind toata lumea isi lua concediu, sau simbata si duminica veneam aici si ne distram. Copiii se plimbau cu barca sau se jucau prin iarba. Noi, ai mari, stateam la o bere, la un mititel si povesteam tot felul de chestii. Era o minune. Nu ca acum. Toata balta parca e o jungla. Mormane de gunoaie, stuf si mlastina. Este o adevarata boala pentru noi, cei care locuim in preajma. Nici nu poti sa stai afara de miros, mai ales vara. Ne-a promis primarul ca va amenaja balta, ca va face un parc etc. Dar s-au apucat sa sape si apoi au luat utilajele de aici. Nu stim ce au de gind“, spune Ion Guiu, unul dintre craiovenii care locuiesc in preajma baltii.

„Balta Craiovitei nu mai este acum decit o groapa de gunoi“

Inainte de construirea cartierului Craiovita Noua, pe locul baltii erau gradinile de zarzavat ale oamenilor. Apoi cineva a avut ideea sa construiasca acolo un parc.

„Prin anii ’70 a inceput amenajarea parcului. Au dalat balta, au betonat-o si au umplut-o cu apa. Apoi au construit restaurantul, debarcaderul, au adus barci. Balta au populat-o cu peste si toata iarba din parc era udata zilnic cu aspersoarele. Dupa ’90, au lasat parcul de izbeliste. Acum nu mai este decit o groapa de gunoi“, a spus Nicu, un pensionar care locuieste intr-una din casele de pe marginea lacului.

Nu sint bani…

Localnicii sint de parere ca mai intii ar trebui oprita depozitarea gunoaielor. „Multi dintre cei care locuiesc in apropiere si care cresc animale vin noaptea cu carutele sau cu masinile si arunca balegarul pe marginea baltii. In primul rind ar trebui sa imprejmuiasca tot parcul si sa-i amendeze pe cei care arunca gunoiul. Abia dupa aia sa scoata toata apa din lac si sa-l amenajeze. Am asteptat anul trecut sa deschida un santier aici. Da’ de unde… Au lucrat ce au lucrat si apoi s-au oprit si au luat si utilajele. Cica nu mai sint bani. Dar taxele le-au marit, iar noi le platim.

S-or duce in alta parte banii, iar noi tot cu mocirla si cu gunoaiele raminem“, a spus Dumitru Latea, care locuieste de aproape 50 de ani in zona.

Conducerea primariei spune ca lucrarile de amenajare a Parcului Craiovita au fost sistate din lipsa banilor, in bugetul acestui an nefiind prinse fonduri pentru aceste lucrari. Poate la anu’….

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS