11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai multe locuri la liceele doljene in viitorul an scolar

Mai multe locuri la liceele doljene in viitorul an scolar

• Planul pentru anul scolar 2002-2003 prevede o crestere a numarului de locuri in liceele si scolile profesionale doljene • MEC n-a aprobat insa nici o clasa de a XI-a, profil seral sau fara frecventa, in judet, astfel ca absolventii scolilor profesionale nu vor mai avea posibilitatea continuarii studiilor la liceu

Ministerul Educatiei si Cercetarii a aprobat pentru anul scolar 2002-2003, pentru judetul Dolj, 206 clase de a IX-a cursuri de zi si patru clase de seral si fara frecventa, ceea ce insumeaza 5.880 de locuri la liceu pentru absolventii clasei a VIII-a. Fata de anul trecut, poate fi remarcata o crestere a numarului de locuri la zi, seral si fara frecventa cu 430. Interesant este faptul ca numarul claselor pentru anul I de liceu este mai mic decit anul trecut – 210 fata de 218 – dar a crescut numarul elevilor in clasa – de acum cite 28 de elevi in fiecare clasa de liceu si cite 30 la profesionala, fata de numai 25 anul trecut. Va fi si o crestere a numarului de locuri la scoala profesionala – 3.600, fata de 3.400 in toamna trecuta. In total, pentru cei aproximativ 9.600 de elevi care vor absolvi gimnaziul in scolile doljene vor fi oferite 9.480 de locuri in licee si scoli profesionale. „Vor fi suficiente locuri, ba chiar ne asteptam ca acelea de la profesionala sa nu se completeze toate, caci si in acest an ne asteptam sa renunte multi la scoala dupa absolvirea clasei a VIII-a“, a precizat Doina Popa, sef serviciu Organizare in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj.

Restrictii la inscrierea in clasa a XI-a

Pina acum, absolventii celor trei ani de scoala profesionala aveau posibilitatea sa-si continue studiile la liceu, fiind inscrisi direct in clasa a XI-a la zi (daca nu depaseau cu mai mult de doi ani virsta medie a colegilor de clasa), dar mai ales la seral sau fara frecventa. Aceasta posibilitate va disparea din toamna, prin „grija“ manifestata de conducerea MEC, caci, pentru Dolj cel putin, n-a fost aprobata nici o clasa de a XI-a cursuri serale sau fara frecventa. Din miile de elevi care vor absolvi in aceasta vara scoala profesionala, majoritatea va trebui sa-si puna pofta-n cui daca vor dori sa continue liceul la seral sau fara frecventa, iar la zi nu vor putea patrunde decit daca indeplinesc conditia de virsta amintita. „N-avem ce face, caci ministerul n-a aprobat clase de seral sau fara frecventa de-a XI-a. Daca doresc sa faca liceul, au posibilitatea numai cei cu virsta apropiata de a viitorilor colegi de clasa“, a mentionat prof. Constantin Busoi, inspectorul scolar general al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS