14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I ar putea sarbatori 30 de ani de la inaugurare fara un hidroagregat

Sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I ar putea sarbatori 30 de ani de la inaugurare fara un hidroagregat

Specialistii firmei elvetiene SULZER HYDRO/ABB incearca sa remedieze defectiunea inainte de aniversarea din 16 mai

La jumatatea acestei luni se implinesc 30 de ani de la inaugurarea oficiala a sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier I. Complexul hidroenergetic de la Portile de Fier a devenit un obiectiv de prim rang in Europa, fiind cea mai mare hidrocentrala de pe continent, cu o putere instalata insumata de 2.000 MW. In prezent, HIDROELECTRICA desfasoara un amplu proces de retehnologizare a tuturor grupurilor romanesti din sistemul hidroenergetic Portile de Fier, pentru cresterea puterii instalate. Cu citeva zile inainte de implinirea a trei decenii de functionare a hidrocentralei, primul hidroagregat complet retehnologizat a fost oprit.

Prin deciziile adoptate in anul 1956 la Bucuresti si Brioni, guvernul roman si cel iugoslav au cazut de acord sa realizeze un sistem hidroenergetic si de navigatie in sectorul Portile de Fier. In perioada 1956-1960, Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) din Romania si ENERGOPROIECT din Iugoslavia au elaborat un memoriu tehnico-economic privind realizarea barajului din dreptul localitatilor Gura Vaii de pe malul romanesc si Sip de pe malul iugoslav. Memoriul a fost aprobat de cele doua guverne, presedintii celor doua state semnind la 30 noiembrie 1963 un Acord si Conventia privind nodul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier. Inaugurarea santierului a avut loc la 7 septembrie 1964, dar executia propriu-zisa a durat pina in anul 1971. Un an mai tirziu, a avut loc si darea in functiune, la 16 mai 1972. Noul complex a rezolvat si problema navigatiei fluviale, care se confrunta cu mari dificultati in zona Cazane.

Retehnologizarea este efectuata de catre un lider mondial in domeniu

Construirea barajului Portile de Fier a presupus insa si multe sacrificii umane, atit pentru cei care au participat direct la lucrari, cit si pentru cei care erau pe locul unde urma sa se ridice viitorul obiectiv energetic. Sute de locuitori au fost stramutati in urma cu 30 de ani, asa cum s-a intimplat si in cazul construirii Combinatului chimic ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin. Stramutatilor li s-a promis la acea vreme ca vor beneficia de numeroase facilitati, printre care si scutirea totala sau partiala de la plata energiei electrice consumate. Promisiunile nu au fost insa respectate. Hidroelectrica desfasoara, in prezent, un proces de retehnologizare a tuturor grupurilor romanesti din sistemul hidroenergetic Portile de Fier. Retehnologizarea fiecarui grup de la Portile de Fier I costa peste 30 de milioane de franci elvetieni, valoarea totala a lucrarilor de modernizare, care beneficiaza de garantii guvernamentale pentru 85% din valoarea acestora, ridicindu-se la 180 de milioane de franci elvetieni. De asemenea, puterea ar urma sa creasca de la 170 MW la 190 MW. Contractul de retehnologizare a celor sase grupuri, semnat cu firma elvetiana VA TECH HYDRO, se intinde pe o perioada de sase ani. Incredintarea lucrarilor firmei elvetiene s-a facut prin hotarire de guvern si a nascut numeroase dispute, alte firme fiind interesate de sumele uriase aflate in joc. A fost luat in calcul insa faptul ca VA TECH HYDRO, care a fuzionat cu SULZER HYDRO/ABB, este lider mondial in retehnologizarea grupurilor de la hidrocentrale, dar si ca lucreaza cu firme romanesti, cum este UCM Resita.

Oprirea grupului sase nu afecteaza functionarea celorlalte hidroagregate

La inceputul acestei luni, hidroagregatul sase, primul retehnologizat de elvetieni, a fost oprit, din cauza unei defectiuni aparute la un capat de distributie. Potrivit directorului tehnic al HIDROELECTRICA Portile de Fier, Teodor Pavelescu, pina duminica specialistii firmei elevetiene vor remedia defectiunea si grupul va fi repornit: „Este adevarat ca acest lucru nu constituie o placere pentru noi, dar pot aparea asemenea probleme in exploatare. Ele vor fi rezolvate si nu vor afecta celelalte grupuri care functioneaza si acum la capacitate maxima. Hidroagregatul cinci functioneaza foarte bine, iar retehnologizarea la hidroagregatul patru a demarat recent“. Centralele hidroelectrice de la Portile de Fier I si II au produs, anul trecut, peste sase miliarde kWh de energie electrica. Romania detine sase grupuri energetice la sistemul Portile de Fier I, cu o putere cumulata de peste 1.000 MW si zece grupuri la sistemul Portile de Fier II, cu o putere de 270 MW, acestea asigurind aproximativ 40% din productia de energie a HIDROELECTRICA si aproximativ 12% din electricitatea produsa in sistemul energetic national. Eugen Pena, directorul general al HIDROELECTRICA, a declarat ca societatea este cea mai profitabila din cei trei mari producatori de energie a Romaniei. „HIDROELECTRICA intentioneaza sa creasca gradul de valorificare a potentialului hidroenergetic national de la 42%, in prezent, la peste 50%, in urma finalizarii a 21 de obiective hidroenergetice. Se pregatesc studii de fezabilitate pentru centralele de pe Lotru, Oltul Inferior si Bicaz“, a precizat Pena, adaugind ca finalizarea celor 21 de proiecte necesita fonduri de 1,3 miliarde de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS