19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate110 familii nu vor avea lumina de Pasti

110 familii nu vor avea lumina de Pasti

Blocul 110G, din cartierul craiovean Valea Rosie, a fost debransat de la reteaua electrica marti, 23 aprilie. Avind o datorie de 265 de milioane de lei la furnizor – SC ELECTRICA SA -, cele 110 garsoniere au ramas sa intimpine Sarbatorile de Pasti in cea mai neagra bezna. Cum sansele de achitare in timp util a sumei restante sint minime, locatarii au inceput, fireste, sa se nelinisteasca si sa ceara explicatii.

Eroare de calcul de 100 de milioane de lei

Nemultumirile au aparut din cauza facturilor primite in ultimele luni. Daca pe lunile noiembrie si decembrie 2001, suma de plata a fost de 20 de milioane de lei, pe ianuarie si februarie 2002, factura era de 125 de milioane de lei, desi – spun oamenii – tot luni de iarna au fost si cele anterioare si deci consumul mare. Diferenta li s-a parut insa exagerata, asa ca s-au adresat asociatiei de proprietari. Dar nici de aici n-au primit vreo lamurire, ba mai mult, situatia s-a complicat. Caci socoteala de la asociatie nu dadea cu rezultatul de pe factura. Concluzia: cineva fura curent, factura se incarca anapoda, iar buni de plata sint toti, la gramada – si cei cu banii achitati la zi, si cei cu datoriile neplatite de mai multi ani. Problema care se pune este: cine plateste datoria ca blocul sa fie rebransat la reteaua electrica?

Din 1999, asociatia de proprietari a incheiat contract cu SC ELECTRICA. Aceasta furnizeaza energia electrica, iar asociatia plateste. Din cei 110 proprietari, 106 si-au montat cite un contor in apartament, pentru ca reprezentantul asociatiei sa le calculeze consumul si suma de plata. Insa, aceste contoare n-au fost niciodata citite de furnizor – pe care, de altfel, nici nu il interesau, el verificind doar postul de transformare. Asadar, plata se facea dupa urmatoarea metoda: asociatia primea factura si apoi mergea la fiecare proprietar sa-i calculeze suma de plata. Totalul celor 106 proprietari cu contor se scadea din factura totala (a celor 110 garsoniere), iar diferenta se impartea la cei patru (ramasi fara contor). In acest fel, s-a verificat si factura de 125 de milioane, de pe ianuarie si februarie. Aici insa calculele nu s-au mai potrivit. Dupa citirea efectuata de asociatie, cei 106 aveau de platit, de fapt, 25 de milioane, restul de 100 de milioane raminind sa il achite cei patru proprietari care nu si-au montat contoare. Acest lucru fiind, se pare, imposibil, s-a ajuns la concluzia ca cineva fura. Suspiciunile

s-au indreptat, de la inceput, spre postul de transformare, care se afla si in curtea liceului vecin si la care nu are acces decit electricianul salariat al institutiei respective. Cum suspiciunile nu puteau fi indepartate decit de cei in cunostinta de cauza, lista de intrebari a fost inaintata furnizorului – SC ELECTRICA.

De platit, vor plati si hotul, si cinstitul

Asa cum declara inginerul sef de la SC ELECTRICA, Petre Graunteanu, contractul de furnizare a energiei electrice nu este incheiat cu fiecare proprietar, ci cu asociatia. Vina nu o poarta decit proprietarul, care, in momentul cumpararii apartamentului, ar fi trebuit sa solicite separarea de reteaua blocului. Cum acest lucru nu s-a intimplat, pe furnizor nu-l intereseaza cit are si cum plateste fiecare, ci sa-si primeasca „banii pe marfa“ de la cel cu care a incheiat contractul – asociatia de proprietari. Ca aceasta nu a reusit sa-i determine pe locatari sa-si plateasca datoriile – fie prin vorba buna, fie prin debransarea separata a datornicilor, de al carei drept asociatia dispune – nu este o problema care sa-l priveasca pe furnizor. Pentru el, un singur lucru este cert: asociatia de proprietari a blocului 110G din Valea Rosie are o datorie de 265 de milioane la SC ELECTRICA si, pina cind aceasta datorie nu va fi platita, blocul va ramine debransat. Celelalte probleme tin de politica interna a asociatiei. Iar partea cu „hotul de curent“ va fi si ea lamurita, cel putin in ceea ce priveste SC ELECTRICA: la cererea asociatiei, se va face o verificare a postului de transformare. Mai departe – ce face fiecare in apartamentul lui – ramine sa se vada la facturile viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS