14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInterventia psihoterapeutica in depresie

Interventia psihoterapeutica in depresie

Fiecare dintre noi ne-am intrebat ce ar trebui sa facem pentru a ne fi mai bine, pentru a scapa de deprimare, pentru a pune capat tristetii si pentru a ne putea regasi bucuria de a trai. Atunci cind viata ne aduce in fata unor obstacole pe care trebuie sa le depasim, nu ne lipseste metoda de rezolvare a problemelor practice care apar, ci mijloacele prin care sa controlam emotiile neplacute, suferinta si senzatia dezagreabila care ne cuprinde imediat ce apar necazurile.

Probabil va spuneti ca oricine poate fi „destabilizat“ si poate sa traiasca emotii stinjenitoare dupa o despartire, conflicte la locul de munca sau acasa, pierderea locului de munca etc., care sint motive suficiente pentru a explica reactiile noastre de suferinta. De cele mai multe ori, insa, pentru ca singuri sau ajutati de cineva am reusit sa gasim solutiile, viata isi reia cursul ei firesc, grijile se indeparteaza, iar buna dispozitie revine putin cite putin.

Din nefericire, uneori, suferinta persista, se amplifica si ajunge chiar sa ne impiedice sa gindim linistiti la problemele care ne asalteaza. Perspectivele se inchid, gindirea devine pesimista, iar placerea cedeaza locul descurajarii. Treptat, gindirea se impotmoleste si devine din ce in ce mai pesimista, iar durerea morala pare sa ne demonstreze ca nu mai avem scapare. Suferinta intretine gindurile negative. Depresia se instaleaza putin cite putin. Ea este alcatuita din emotii neplacute, din ginduri care ni se impun, influentindu-ne comportamentul.

Printr-o interventie psihoterapeutica, se apeleaza la un ansamblu de tehnici care ne permit sa nuantam, sa modificam si sa schimbam ceea ce apare o data cu depresia, adica perceptiile negative asupra lumii din jur, parerile pe care le avem despre noi si viitor. Aceasta schimbare va sta la baza restabilirii bunei noastre dispozitii si a capacitatii de a actiona.

O data depasita experienta descrisa, ultima etapa va consta in a invata cum sa mentinem ceea ce am dobindit si sa evitam o recidiva atunci cind in viata ne vor intimpina alte dificultati. Putem vorbi atunci de stadiul „depresiei imblinzite“, cind stresul in unele situatii si in momente de suferinta nu va mai insemna ca totul este pierdut.

Va voi descrie pe scurt cum ar decurge prima etapa a interventiei psihoterapeutice in depresie.

In primul rind, si acest lucru este foarte important, trebuie sa fiti pregatiti pentru schimbare. In acest sens, psihoterapeutul va realiza o asa-zisa „analiza functionala“ in care nu va va arata cauza depresiei de care suferiti, ci va va invata cum functioneaza. Aceasta cunoastere interioara si personala a depresiei este cu atit mai profitabila schimbarii noastre cu cit se rasfringe asupra datelor vietii noastre cotidiene si rezulta din observatia facuta chiar de noi asupra modului cum ne comportam de-a lungul zilei. Prin urmare, veti invata sa acordati importanta la tot ceea ce se petrece in timpul zilei in dvs. si in jurul dvs. In acest sens, veti lua cunostinta de emotiile dvs. Astfel, reperarea si definirea lor va vor permite sa le suportati mai usor si sa le modificati in sensul dorit.

Tot in cadrul acestei prime etape, veti evalua si cintari emotiile negative, raspunzatoare de atita suferinta, dar care nu sint in permanenta de o intensitate maxima, in ciuda impresiei pe care o avem atunci cind sintem deprimati.

Evaluarea propriilor emotii va va permite sa va formati o idee mai precisa despre circumstantele in care suferiti mai mult si, de asemenea, despre momentele in care va simtiti ceva mai calm, acele intervale scurte de destindere pe care nu le-ati remarcat inainte.

Cele prezentate mai sus nu reprezinta, de fapt, decit un mic pas din cadrul unei complexe recuperari psihoterapeutice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS