Orasul Corabia este de doua zile teatrul unui razboi psihologic fara precedent: aproape 200 de salariati ai SC CORAPET SA se straduiesc sa blocheze DN 54 Corabia – Bechet, dar sint barati de 30 de jandarmi. Amindoua taberele sint disperate: una ca nu si-a mai luat salariile de patru luni, alta ca sta cu ochii beliti la soare si-apoi sub clar de luna pentru ca guvernul isi baga picioarele in el de CORAPET. In celalalt capat al judetului, la Slatina, prefectul este si el disperat. Toate tentativele de a solutiona criza au esuat.
Muncitori catarati pe schele
Dupa ce in cursul acestei saptamini delegatie dupa delegatie a facut traseul Corabia – Bucuresti si retur, batindu-se coridoarele APAPS, si nu numai, atit conducerea fabricii, cit si sindicatul de la CORAPET au cedat nervos. Joi seara, aproape 100 de muncitori au incercat sa blocheze DN 54 Corabia – Bechet, dar au intervenit repede jandarmii si politistii adunati in graba. Dupa discutii contradictorii, partile au incheiat un armistitiu temporar, pentru o noapte. Ieri – dimineata, vestea ca EXIMBANK nu poate acorda creditul promis de toata lumea, de 1,5 miliarde de lei, pentru ca fabrica n-a putut prezenta garantii minime de solvabilitate, a reaprins spiritele. Patru muncitori au intrat in greva foamei, iar alti sapte s-au urcat in semn de protest pe cea mai inalta structura din incinta CORAPET: o instalatie de aproximativ 30 de metri, si au ramas acolo. Tentativa firava de a bloca DN 54 Corabia – Bechet a fost oprita de jandarmii prezenti din nou la datorie. Oricum, prezenta lor este numai de decor si pentru ca asa prevede legea in astfel de situatii si pentru ca accesul spre Bechet are variante si traficul prin zona este relativ redus. Pe de alta parte, muncitorii sint disperati, dar si sleiti fizic: cel mai mare pericol l-ar reprezenta repornirea, in semn de protest, a fabricii. Ar fi o adevarata minune. Pina si directorii ajung la birouri cu bricheta aprinsa pe coridoare, in lipsa curentului electric.
Va fi o noapte alba
Pentru prima data de cind au declansat protestele, cei aproape 200 de salariati sint hotariti sa ramina si peste noapte. Acest fapt va ingreuna si mai mult starea jandarmilor si va tensiona lucrurile. „La noapte sintem hotariti sa ne continuam protestele. Nu vom pleca de aici. Pina cind nu ni se va spune clar ca s-au gasit bani pentru macar o parte din salarii nu plecam acasa“, a declarat ieri liderul de sindicat Gheorghe Pita.
Niste cisterne – singura solutie
Intrebat care ar fi solutia pentru iesirea din criza, prefectul judetului Olt, Marin Diaconescu, declara ca a epuizat aproape toate formele de sensibilizare a autoritatilor de la Bucuresti, in special a APAPS. „Domnule, astia de la Corabia ma acuza ca nu-i ajut, cei de la Bucuresti ma injura ca nu mai tac. Chiar si astazi (vineri – n.r.), la videoconferinta cu guvernul am mai pus o data problema. Stiu ca vin Sarbatorile de Paste, ca au si oamenii nevoie de bani, e dreptul lor. Creditul a cazut, se pare, pentru ca nu pot prezenta niste garantii minime. Mai au niste cisterne de inox. Sa incerce sa le vinda si sa dea niste bani la oameni“, a spus prefectul Marin Diaconescu.
In rest, cuvintele sint de prisos. Din noiembrie anul trecut, de cind s-a cam pus batista pe tambal, cei 462 de muncitori de la CORAPET se agita degeaba. Pina la Paste mai sint insa doua saptamini. La fel gindesc si jandarmii care-i pazesc. Cu toate ca, in lipsa oricaror solutii pentru muncitori, stresul lor se acumuleaza…