19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBolnavii de sifilis neasigurati vor fi tratati gratuit

Bolnavii de sifilis neasigurati vor fi tratati gratuit

Printr-o hotarire a Ministerului Sanatatii si Familiei (MSF), bolnavii de sifilis vor fi diagnosticati si tratati gratuit, chiar daca nu contribuie la asigurarile sociale si deci nu au carnet de asigurat. Acest lucru va fi realizat prin fonduri asigurate de MSF. Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate ii revine sarcina sa aloce bani pentru bolnavii asigurati si pentru depistarea si tratarea gravidelor suferinde de sifilis care nu sint pe lista unui medic de familie, avind in vedere faptul ca, in fiecare an, sint inregistrate peste 50 de cazuri de sifilis congenital la nou-nascuti. Hotarirea a fost luata in urma unei statistici triste, Romania inregistrind cele mai multe cazuri de sifilis din Europa.

Hotarirea ministerului vine sa reglementeze insa o practica deja existenta si invechita. Orice doctor dermatolog responsabil realizeaza pericolul pe care il reprezinta o persoana bolnava de sifilis, mai ales ca majoritatea suferinzilor provin din paturi sociale defavorizate si contracteaza boala in urma relatiilor sexuale ocazionale, urmind sa o transmita la rindul lor urmatorilor parteneri. La Clinica de Dermatologie din Craiova, bolnavii de sifilis neasigurati au gasit mereu intelegere si au fost tratati, desi generau cheltuieli ce nu puteau fi justificate la CAS.

„Cind e vorba de o boala cu pericol epidemiologic, nu stam la discutii!“

„Intotdeauna am avizat si semnat actele pentru tratarea bolnavilor de sifilis, chiar daca nu aveau carnet de asigurat, si, potrivit vechilor reguli, nu ar fi trebuit sa le acordam asistenta medicala. Toti imi spuneau ca o sa platesc pentru acei bolnavi. Dar cind e vorba de o boala cu pericol epidemiologic, nu stam la discutii. Pe acel bolnav il tratez si il platesc eu din buzunar, daca e cazul! E vorba de o logica elementara: daca eu nu il tratez pe un boschetar bolnav de sifilis si el infecteaza alte cinci persoane, sa zicem asigurate, atunci CAS inseamna ca trebuie sa plateasca de cinci ori mai mult numai pentru ca eu l-am refuzat pe primul“, a spus prof. dr. Ion Tolea, seful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Judetean din Craiova. Prof. dr. Ion Tolea spune ca in Craiova sifilisul nu este o boala care ridica probleme, numarul internarilor nefiind ingrijorator. In prezent, numai trei persoane suferinde de sifilis, cu virste cuprinse intre 20 si 30 de ani, se afla sub tratament la Clinica de Dermatologie craioveana. „O sa continuam sa tratam persoanele neasigurate, asa cum am facut-o de altfel si in trecut. Teoretic, MSF a propus acest lucru, dar in scris nu am primit inca nici o hirtie in acest sens“, a adaugat prof. dr. Ion Tolea.

Aproape 30 la suta dintre bolnavii de sifilis existenti in Romania nu sint inscrisi pe lista unui medic de familie si nu platesc contributia la fondul asigurarilor de sanatate. Incidenta sifilisului a crescut la nivel national de peste 2,5 ori in 2001 fata de 1989.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS