20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSanatatea angajatilor bibliotecilor din Tirgu Jiu este periclitata

Sanatatea angajatilor bibliotecilor din Tirgu Jiu este periclitata

• Doua bibliotecare ale unei filiale se incalzesc de o luna la un resou si au intrat pe rind in concediu medical. • Intregul personal al Bibliotecii pentru copii a stat toata luna februarie fara nici un strop de apa in cladirea unde lucreaza

Filiala din strada Victoriei a Bibliotecii Judetene „ Christian Tell “ a fost nevoita sa se debranseze de la reteaua termica la inceputul lunii martie pentru ca intr-o singura luna a trebuit sa plateasca pentru caldura nu mai putin de 6.775.000 de lei. Singura sursa de incalzire a celor doua bibliotecare a fost de atunci un resou. Acestea s-au imbolnavit pe rind, fiind nevoite sa intre in concediu medical. „ Nu mi-a venit sa cred cind am vazut factura la intretinere. Am crezut ca este pe doua luni. Suprafata spatiului pentru care am platit aproape sapte milioane de lei este cit a unui apartament cu doua camere. Aceeasi suma am platit-o pentru sediul central al Bibliotecii Judetene, pentru Biblioteca pentru copii si pentru Biblioteca «Iosif Keber», la un loc. Acestea sint cladiri mari, dar au incalzire pe gaze . Nu am avut ce sa fac si am cerut ca incepind cu 1 martie sa fie debransata subfiliala“, a spus Alexandra Andrei, directoarea Bibliotecii „Christian Tell“. Filiala respectiva are 1.800 de cititori. Singura speranta a conducerii bibliotecii este ca la rectificarea bugetara sa mai primeasca bani pentru investitii si sa cumpere pina iarna viitoare o centrala de apartament. „Nu numai angajatele noastre au stat si mai stau in frig, ci si toti cititorii care vin sa consulte carti de referinta, care nu se imprumuta. Bugetul de investitii de pina acum este de 100.000.000 de lei, dar la cite avem noi de facut este o nimica toata“, a precizat directoarea.

Bibliotecarele au carat apa cu galeata ca sa aiba ce bea

Cele mai mari probleme le are insa Biblioteca pentru copii, care functioneaza intr-o cladire veche de peste 200 de ani, intrata in patrimoniul istoric. Aceeasi cladire adaposteste si fondul vechi de carte al Bibliotecii Judetene, la care se adauga toate periodicele de pina la 1989. „In fiecare iarna ne confruntam cu aceeasi problema. Conductele de la instalatiile sanitare se sparg, iar toate toaletele si chiuvetele devin nefolosibile. Iarna asta au crapat de frig prin ianuarie si mai mult de o luna nu a existat pic de apa in toata cladirea. Cele patru salariate au fost nevoite sa care apa cu galeata de la vecini pentru consum, dar si pentru a putea folosi toaleta. Abia cind s-a mai incalzit vremea am putut repara conductele“, a spus Alexandra Andrei. Situatia instalatiilor sanitare nu este singura problema a acestei institutii de cultura. Desi are in depozite carti vechi si toate periodicele de dinainte de 1989, rafturile pe care ar trebui sa stea acestea au fost distruse in proportie de 50%, astfel ca ziarele stau mai mult pe jos. „Ce s-a scris in presa pina in 1989 constituie memoria comunitatii noastre, dar daca ar vrea cineva sa caute Gazeta Gorjului dintr-o anumita zi, nu are cum s-o gaseasca“, a spus directoarea. Rectificarea bugetara a ramas singura speranta pentru conducerea Bibliotecii Judetene de a-si mari bugetul pentru investitii si de a face macar reparatiile minime necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS