14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn mester timplar lucreaza pentru francezi si germani

Un mester timplar lucreaza pentru francezi si germani

Ion Panoiu a iesit la pensie timplar necalificat

Ion Panoiu, de 74 de ani, mester timplar, este unul dintre cei mai batrini localnici din Balanesti. La virsta lui mos Panoiu, multi batrini s-ar gindi la cele trebuincioase inmormintarii, insa nu si vestitul timplar din Balanesti. Acesta poate realiza din lemn absolut orice, chiar daca nu are la dispozitie decit o simpla imagine, fara detalii si date in plus. Nimeni nu il depaseste pe batrin in minuitul ferastraului si al daltei, din miinile sale iesind adevarate piese de lux: scaune, biblioteci, dulapuri, precum si diferite corpuri de mobilier, care mai de care mai dichisite. Cu toate ca nu are rival, mos Panoiu traieste si acum cu complexul ca a iesit la pensie ca timplar necalificat. Necazurile prin care a trecut, dar si destinul destul de alambicat l-au impiedicat sa obtina o calificare cu diploma, cu toate ca a urmat destule scoli. Experienta capatata de-a lungul anilor si placerea de a realiza din busteni adevarate piese de lux l-au transformat pe Ion Panoiu intr-un veritabil meserias. Povestea batrinului este simpla si in acelasi timp ciudata. Atunci cind se apropia de virsta majoratului, tatal sau l-a inscris la un curs de timplarie finantat de Fundatiile Culturale Regale. Abdicarea regelui l-a lasat insa pe tinarul timplar fara diploma, scoala desfiintindu-se. Mai tirziu, barbatul s-a angajat la CAP-ul din Balanesti, unde a urmat un alt curs, pe care nu a reusit sa il termine. Dupa „experienta“ de la CAP Balanesti, s-a transferat la Sectia prestari servicii din cadrul primariei din aceeasi localitate. De atunci si pina astazi, mos Panoiu a onorat sute de comenzi, toata lumea fiind multumita de calitatea produselor iesite din mina batrinului. Nu cu mult timp in urma, acesta s-a trezit cu clienti din strainatate, nestiind nici acum de unde au auzit francezii de mobila pe care o produce.

„Mi-a pus poza in fata si eu am facut ce era acolo“

Ion Panoiu este destul de sprinten pentru virsta lui, cu toate ca povara anilor a inceput sa isi spuna cuvintul. Dupa ce a reusit sa puna ceva deoparte, batrinul s-a hotarit sa isi construiasca un atelier in toata regula. Toate sculele si piesele de care are a avut nevoie si le-a realizat singur, mos Panoiu fiind un autodidact.

Cei peste 50 de ani de timplarie nu se vor pierde, unul dintre cei doi fii ai lui Ion Panoiu invatind mestesugul prelucrarii lemnului. „Acum citeva luni a venit la mine un francez care a zis ca vrea sa ii fac o lucrare. Mi-a pus poza in fata si eu am facut ce era acolo. A trebuit sa caut materiale, ca el nu mi-a adus nimic. A fost tare multumit si a zis ca se intoarce. Am mai facut o comanda pentru Germania, insa nu stiu daca i-a placut. Eu, unul, mor impacat ca cineva din familie a invatat meseria asta. Si mai este cineva aici in comuna care mi-a fost ucenic si care acum lucreaza singur“, a spus Ion Panoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS