23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEste nevoie de un an de ploi pentru a se reface deficitul de apa din sol

Este nevoie de un an de ploi pentru a se reface deficitul de apa din sol

• Cultura de orz este calamitata in proportie de 100%, iar cea de griu – pe 30% din suprafata • Doar pe 0,8% din suprafata agricola de 100.003 hectare exista instalatii de irigat • Daca seceta va continua, Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Gorj va solicita guvernului o ordonanta prin care judetul sa fie declarat zona agricola calamitata

Din luna septembrie a anului trecut, in judetul Gorj nu a mai cazut nici o picatura de ploaie. Abia saptamina trecuta s-au inregistrat precipitatii. Acestea au totalizat insa doar un un litru pe metrul patrat, la un moment dat ploaia transformindu-se in fulgi de zapada. In prezent, o mare parte din culturile de griu si secara din sudul judetului au fost afectate in proportie de peste 50%, seceta compromitind aproximativ 800 de hectare din zona Turceni si imprejurimi, unde exista o intinsa exploatatie agricola. In judetul Gorj, productia medie de griu la hectar este de 3.000 de kilograme. Din cauza secetei, aceasta ar putea scadea insa la jumatate, reprezentind numai 30% din necesar, restul trebuind sa fie „importat“ din alte judete. In ciuda eforturilor, nu s-a reusit decit irigarea a 100 de hectare de teren pentru agricultura. Surse din cadrul conducerii Directiei pentru Agricultura au precizat ca toate cele 1.326 de hectare de orz sint calamitate, incercarile de revitalizare a culturilor fiind inutile.

„Seara, iau hidrantii acasa, pentru a nu fi furati“

Mari intirzieri se inregistreaza la semanatul porumbului, numai 6% din suprafata propusa de 61.713 hectare fiind insamintata. La cultura cartofului s-a reusit insa insamintarea intregii suprafete de 3.900 de hectare. Desi au posibilitatea sa reduca efectele secetei prin achizitionarea de echipamente mobile pentru irigat, micii fermieri nu au cu ce sa si le cumpere, la serviciul de specialitate din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura fiind depuse numai trei dosare. In prezent,in judetul Gorj nu exista decit sase echipamente mobile de udat, dintr-un necesar de 40. Aceasta raportat la intreaga suprafata de 861 de hectare, care se afla in evidente ca irigabila. „De exemplu, in 1989, in Gorj se puteau face irigatii pe 3.500-4.000 de hectare. Va dati seama cit s-a furat? Avem raportarile din teritoriu. La Saulesti-Gilort, s-a ajuns in situatia ca seara sa plece cu hidrantii acasa, pentru a nu fi furati. Asa facem noi irigatii. Hidrantii au niste componente de bronz foarte cautate. La Exploatarea de la Telesti au furat cablurile de alimentare de la statia de desecare si apoi statia cu totul. Au luat alta noua si o pazesc gardienii. Din pacate, la Vagiulesti au luat totul. Absolut tot ce era din metal“, a spus Petre Ecobici, seful Directiei Generale pentru Agricultura Gorj. De precizat ca nici o cultura nu este asigurata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS