20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorul Cosma Popescu, cel mai mare mester de ocarine

Profesorul Cosma Popescu, cel mai mare mester de ocarine

Dascalul Cosma Popescu din Terpezita – Dolj este cea mai cunoscuta si apreciata personalitate din comuna, prin pasiunea sa de-o viata pentru ocarine. El a lucrat in invatamintul preuniversitar si, timp de 18 ani, a fost director. Are 67 de ani si o pensie de 1.900.000 de lei. Singura lui fiica stie sa cinte la ocarina, insa, in urma cu sase ani, a plecat in Statele Unite, pentru o viata mai buna. In prezent, ea este studenta in anul II la Academia de Politie din Miami (Florida). Pasiunea sa pentru folclorul autentic i-a adus numeroase satisfactii.

Expozitiile din tara si din strainatate au fost foarte apreciate

Nici un urmas din familie nu a continuat pasiunea lui Cosma Popescu, insa are destui discipoli din „afara“: „Din 1972, in cadrul Scolii Populare de Arta din Craiova, conduc o clasa externa de elevi de la Scoala Terpezita, iar acestia construiesc astfel de ocarine.“ A participat la numeroase expozitii, tirguri, manifestari organizate de Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman, Muzeele Astra din Sibiu, Muzeele de Etnografie din Timisoara, Oradea, Cluj si Craiova. De asemenea, Cosma Popescu expune inclusiv in magazinele „Muzica“ si „Yamaha“ din Bucuresti. Ocarinele acestuia au fost apreciate si cautate peste hotare: „Am participat, in 1998 si ’99, la patru expozitii organizate in Germania la Erkrath (Dusseldorf).“

Alaturi de tatal sau, a invatat cum se construiesc ocarinele

Pasiunea pentru muzica a mostenit-o de la tatal sau, Ion Popescu-Baraitaru, care cinta la fluier, cimpoi si clarinet. Dupa propria-i marturisire, cind Cosma avea sase ani, tatal sau a procurat o ocarina pe care a indragit-o atit de mult, incit la inceput a cintat si noaptea vreo doua saptamini, pina cind i-a scapat din mina si s-a spart: „I-am zis tatei sa-mi cumpere alta, insa n-a mai gasit. A incercat s-o lipeasca, dar nu mai suna ca inainte. A incercat sa faca alta, dupa modelul celei vechi, din huma luata din zona de nord a satului, din punctul Valea Puicii. Construind mereu, s-a perfectionat. Au aparut o multime de solicitanti si a inceput sa vinda ocarine in Tirgul de saptamina al Craiovei. Astfel, a devenit cunoscut in intreaga zona a Olteniei.“ Alaturi de tatal sau, Cosma Popescu a invatat cum se construiesc ocarinele. Incepind de la 10-12 ani deja lucra din plin la acestea.

Un infocat al folclorului autentic

Dascalul mester a cintat si mai cinta la acest instrument. A cintat cind era elev, a fost in fanfara Scolii Normale din Craiova – acum Colegiul National „Stefan Velovan“ – doi ani fiind seful fanfarei. Cinta la trompeta. In paralel cu Scoala Normala a urmat si cursurile Conservatorului Popular de Arta din Craiova, la clasa profesor Popovici, sectia corn si trompeta (instrumente de suflat). Dupa absolvirea Scolii Normale, Cosma Popescu impreuna cu muzicantii din comunele invecinate Craiovei au infiintat „o fanfara care a cintat la diverse manifestari, defilari“: „Pasiunea artistica m-a determinat ca in perioada activitatii didactice sa organizez diferite formatii ca, de exemplu, cea de calusari cu craita – unica in zona, preluind traditia de la calusarii in virsta din satele Lazu si Terpezita. De asemenea, am facut formatia de fluierasi, adunindu-i pe cei mai talentati din satele vecine, ulterior, transformind-o in formatia de ocarine si drimbe. Cu aceasta formatie am obtinut numeroase premii judetene si nationale la diferite concursuri. Acelasi succes, poate mai mare, l-am avut cu formatia de ocarine din rindul elevilor cu care am cucerit inclusiv Premiul I pe tara la un prestigios concurs de folclor. Cu aceste formatii am participat pe Litoral, la turnee organizate cu prilejul „Serbarilor marii“, precum si in multe tabere.“

Cosma Popescu lucreaza mereu la ocarine de toate dimensiunile si in tonalitati diferite. Este de apreciat si pentru ca impreuna cu profesorul Ion Amzulescu a scris singura monografie a comunei Terpezita, din care crede ca doar Arhiva Statului mai detine un exemplar, in rest nemaipastrindu-se nimic. Iata deci un profesor pensionar care a descoperit sensul vietii in lut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS