12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Banii“ de plastic cuceresc piata romaneasca

„Banii“ de plastic cuceresc piata romaneasca

• Numarul cardurile bancare eliberate anul trecut a fost de peste un milion • Frauda in platile electronice se mentine la cote scazute • Se preconizeaza o dezvoltare a comertului electronic

de Relu GEORGESCU

Numarul cardurilor Visa emise pe piata romaneasca a depasit un milion la sfirsitul anului trecut, din care 15,45% sint carduri de credit. Romania este cotata ca fiind tara cu cea mai mare pondere a acestui tip de card din Europa Centrala si de Est. Radu Obreja, vicepresedintele Visa pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si A-

frica, a spus ca Romania continua sa fie piata cu cel mai rapid ritm de crestere din Europa Centrala si de Est dupa numarul de carduri emise in 2001, inregistrind o rata de crestere de 122%: „Valoarea tranzactiilor cu carduri Visa s-a dublat anul trecut, atingind aproximativ 460 de milioane de dolari, fata de numai 202,5 milioane de dolari in 2000. Numarul tranzactiilor efectuate a avut o dinamica mai redusa fata de cea a valorii transferurilor, ajungind la 14,2 milioane fata de 7,3 milioane inregistrate la sfirsitul lunii decembrie 2000. Aceasta evolutie arata o usoara crestere in 2001 a valorii medii pe o tranzactie“. Potentialul estimat al Romaniei se situeaza in jurul valorii de sapte milioane de carduri, in conditiile in care pe luna se emit intre 45.000 – 60.000 de noi carduri. „Un semn bun il reprezinta si faptul ca Romania s-a inscris sub media normala a gradului de fraudare a platilor electronice, care este de opt centi la o suta de dolari“, a mai spus Obreja.

Numarul cardurilor

se va dubla in acest an

Printre avantajele „banilor“ de plastic, fata de uzitatele bancnote si monede, se numara protejarea impotriva furturilor si usurinta efectuarii unor plati. Chiar daca in tarile vest-europene existenta cardurilor este suplimentata de filele cec, folosirea pe piata romaneasca a bucatilor de plastic in locul banilor de hirtie constituie, in opinia specialistilor, un pas important spre dezvoltarea economica. Din pacate insa, numarul comerciantilor care accepta plata prin card este in continuare scazut. Potrivit unor studii ale firmelor din domeniu, in acest an procentajul cardurilor la mia de locuitori va creste fata de anii anteriori. Mihnea Mocanu, consultant in cadrul Roland Berger&Partner Romania, a spus ca, potrivit unui studiu realizat de aceasta companie, la sfirsitul anului trecut doar 88 de romani dintr-o mie aveau card, pentru acest an estimindu-se atingerea valorii de 155: „Comparativ cu alte tari din zona, situatia Romaniei nu este prea buna. In Ungaria, numarul posesorilor de carduri la 1.000 de locuitori este 490, iar in Slovacia, de 340“. In prezent, din totalul celor 40 de banci romanesti functionale, 14 sint emitente active de carduri, iar cinci dintre acestea au intrat pe piata cardurilor anul trecut.

Sintem in urma fata

de tarile vecine

La sfirsitul anului 2001, raportul bancomat/total populatie era, potrivit studiului, de 17.300, comparativ cu Cehia sau Slovacia, unde valoarea raportului era de 5.420, respectiv 4.700. „Situatia se explica prin faptul ca bancile autohtone au demarat mai tirziu procesul de infiintare a unor retele de bancomate, printre motive numarindu-se costul acestora si numarul mic de carduri emise. Pentru acest an, situatia raportului se va ameliora, estimindu-se o valoare de 13.500“, a precizat Mihnea Mocanu. Referitor la numarul de comercianti care accepta plati prin intermediul cardului, studiul Roland Berger&Partner arata ca in Romania doar 6.700 de agenti economici sint posesori de echipamente care permit efectuarea unor asemenea plati, numarul acestora urmind sa creasca la 9.000 in acest an. In Cehia sau Ungaria, 36.000, respectiv 22.000 de comercianti acceptau, la sfirsitul anului, plati prin intermediul cardului.

Cresterea numarului

de carduri va duce

la dezvoltarea comertului electronic

Specialistii preconizeaza ca, o data cu cresterea numarului de carduri pe piata romaneasca, sa se produca si o relansare a multor domenii economice, printre acestea aflindu-se si comertul electronic. Cumparaturile prin intermediul calculatorului sint inca la inceput in Romania, valoarea acestora fiind estimata la doua milioane de euro, in comparatie cu Cehia, unde piata este evaluata la 16 milioane de euro. In cazul segmentului B2B (Business to Business), in Romania datele privind valoarea acestei piete nu sint disponibile, majoritatea sistemelor B2B bazindu-se pe tehnologia EDI (Electronic Data Interchange) si nu sint transparente pentru public. Un pas important in aceasta privinta l-a reprezentat lansarea, la inceputul anului, a sistemului de achizitii publice prin Internet e-licitatie.ro.

Luna aprilie

poate aduce si legea comertului electronic

Extinderea comertului electronic trebuie insa protejata de cadrul legal, astfel ca se preconizeaza ca in aceasta luna sa fie promulgata in acest sens o lege. „Elaborarea legislatiei in acest domeniu va avea un impact hotaritor asupra evolutiei si dezvoltarii acestui tip de comert. Prin elaborarea proiectului de lege, am urmarit preluarea cit mai exacta a principiilor Directivei UE privind comertul electronic. Adoptarea proiectului de lege va permite Romaniei sa valorifice intregul potential al comertului electronic in ceea ce priveste stimularea cresterii economice, prin imbunatatirea performantelor industriei si comertului, incurajarea investitiilor in inovatie si crearea de locuri de munca“, a spus Alexandrina Hirtan, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei (MCTI). Proiectul legii comertului electronic prevede sanctiuni civile si penale. Falsificarea unui instrument de plata electronica sau punerea in circulatie, in orice mod, a instrumentelor de plata electronica falsificate sau detinerea lor in vederea punerii in circulatie se sanctioneaza cu inchisoare de la trei la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS