Un copil de trei ani a murit la doua zile dupa ce a fost consultat de medicii de la Spitalul Judetean Slatina
Povestea e simpla. Dar si cinica si strigatoare la cer. Este extrem de suspect ca un copil, fie el si un puradel de trei ani al unei familii de romi care mai are sapte suflete, sa moara la doua zile dupa ce un medic l-a trimis linistit sa se vindece acasa. Bineinteles ca niste complicate si savante analize medico-legale vor scoate in evidenta nevinovatia medicului si a asistentelor care au avut in fata un copil pe care din ignoranta l-au trimis la moarte. Pentru ca asta, in spitalele din Romania, este o realitate. Ca si in societate, de altfel…
O familie amarita
Elena Zulufoiu, de 34 de ani, si Gheorghe Baldau, de 43 de ani, alcatuiesc o familie, desi n-au fost la starea civila pentru a consfinti acest lucru. Gheorghe a trecut insa toti cei opt copii pe numele lui si chiar se chinuieste, de dimineata pina seara, sa le asigure o bucata de piine pe masa. A fost angajat cu carte de munca la ELECTROCARBON Slatina pina in urma cu citiva ani. Dar a fost disponibilizat o data cu primele valuri. De atunci, ca orice rom care se respecta, munceste pe la diverse persoane si are grija, din doi in doi ani aproape, sa mai aiba cite un copil cu Nuta.
Nuta si Gheorghe traiesc impreuna cu cei sapte copii la marginea satului Buta, comuna Crimpoia, intr-o casa de chirpici cu doua camere inguste si o marchiza la fel. Tot cu ei stau fata cea mare si sotul ei. Sint saraci de-ti sta mintea-n loc, dar vecinii si satenii din Buta nu au vorbe urite la adresa lor. Nu sint scandalagii, nu fura, nu fac probleme comunitatii. In ziua cind am fost in comuna era o inmormintare. Nimeni nu stia insa ca in urma cu o zi fusese inmormintat un copil de trei ani.
Cum s-a intimplat
In dupa-amiaza de simbata, 2 martie, Cristian Marian Baldau a inceput sa se vaite de dureri la genunchi. Mama lui, Elena Zulufoiu, zisa Nuta, cu copil de tita la piept, nestiutoare de carte, a trimis un alt copil la primarie. In Crimpoia exista o furgoneta donata primariei de o societate de binefacere din strainatate, care indeplineste rolul de masina de interventii in astfel de cazuri. Nestiind ce inseamna medic de familie, Nuta a lasat sugarul in bratele fetei celei mari, a mai luat un puradel cu ea si a plecat cu Cristian la Spitalul Judetean Slatina. Acolo, Cristian a fost consultat de doctorul Marinache Costache si de doua asistente. I s-a facut o radiografie si i-a fost aplicata o atela ghipsata la genunchiul drept. Alte investigatii nu i s-au mai facut si nu s-a luat masura internarii, desi Cristian avea temperatura de 37,2°C. Doctorul Costache a scris o reteta, i-a dat-o mamei si asta a fost. Dupa doua zile, marti, 5 martie, la sase dimineata, Cristian a murit. Cu citeva minute inainte, tatal sau incercase sa-l faca sa manince ceva, ii cumparase salam. Cristian i-a raspuns insa cu voce soptita: „Maninca-l tu“.
Ce spun specialistii
Autopsia efectuata de doctorul Mircea Coanda, seful Laboratorului de Medicina Legala Olt, la solicitarea politiei, a relevat faptul ca micutul Marian Cristian Baldau a murit din cauza unei pneumonii interstitiale provocate de varicela. „Parerea mea este ca exista riscul ca, pe o astfel de evolutie rapida a virusului, copilul sa nu fi avut sanse sa traiasca, chiar daca raminea in spital“, spune Mircea Coanda. La rindul sau, directorul Spitalului Judetean Slatina, Romeo Stanculescu, crede ca, daca Cristian ar fi ramas internat, astazi ar fi fost in viata. Conform spuselor doctorului Mircea Coanda, care este si vicepresedinte al Colegiului Medicilor din judetul Olt, acest caz va fi analizat si in cadrul colegiului: „Din pacate, astfel de cazuri ne aduc de fiecare data aminte de multele carente care exista in relatiile dintre medici si pacienti“.
In ceea ce priveste ancheta declansata de politie, se asteapta inca stringerea tuturor probelor legate de acest caz.
Ce spune bunul-simt
Intr-o tara civilizata, daca un parinte ii aplica o corectie propriului copil in public, in citeva ore asistentii sociali sint la usa lui si-l iau la intrebari. In Romania, o mama de etnie roma, analfabeta, fara televizor si aparat de radio in casa, s-a dus cu un copil suferind la spital. S-a intimplat ceea ce s-a intimplat. Ea este inconstienta. Sistemul insa ce face? Sistemul acesta pe care societatea il sprijina financiar prin contributii consistente. Daca am avea certitudinea ca s-a procedat asa doar pentru ca a fost vorba de un copil de tigan, vinovatia ar fi clara. Sistemul sanitar nu face insa discriminari. Ignoranta lui ii afecteaza deopotriva si pe ceilalti.
Altfel nu s-ar spune prin popor ca, „daca n-ai bani in buzunar, mai bine nu te duce la spital!“