10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGardienii din Olt nu si-au mai luat salariile din decembrie

Gardienii din Olt nu si-au mai luat salariile din decembrie

Corpul Gardienilor Publici (CGP) din Olt este de mai multe luni in criza. In urma cu doua luni, seful Corpului, Dorel Vochin, a demisionat, salariile nu au mai fost acordate de la sfirsitul lunii decembrie, mai toate societatile sau institutiile la care se presteaza servicii nu platesc, contabila sefa este in spital, iar seful de la administrativ a paralizat.

Salariul pe decembrie, martisor de 1 Martie

Pe 1 martie, personalul feminin TESA din cadrul CGP Olt a primit un martisor special: printr-un gest „nobil“ al sefului interimar Toma Cococi, si-au primit simbria pe decembrie. „Domnule, au si ele casa, au copii, au barbati. Stiu ca acum ceilalti gardieni vor protesta spunind ca le-am dat bani numai sefilor. La ce atmosfera este insa acum la noi, nu ma mai mira nimic“, a spus Toma Cococi.

Corpul Gardienilor Publici din Olt are 689 de angajati. Majoritatea nu si-au mai luat salariile din luna decembrie. Motivul: societatile si institutiile nu platesc la timp. Politica de a-i plati pe gardienii care muncesc pentru rau-platnici din banii incasati numai de la unii a condus la o grava criza financiara.

Creante de miliarde si gardieni in greva foamei

Desi SUINPROD Caracal a intrat de mult in faliment, de-abia cind datoria acestei societati a ajuns la peste un miliard de lei s-a gindit cineva sa rezilieze contractul cu aceasta societate comerciala. In prezent se duc tratative cu judecatorul sindic pentru recuperarea banilor. Dar la citi mai sint la coada de sase ani, este greu de crezut ca acest miliard va scoate in curind Corpul din criza. De la CORAPET Corabia nu s-au incasat bani de patru ani, iar suma strinsa ar fi de aproximativ 576 de milioane de lei. Patru gardieni publici care au lucrat aici si care, dupa ce s-a reziliat contractul, au cerut platile compensatorii si nu le-au primit, au intrat in greva foamei.

Alti gardieni care au pazit cadavrul celei ce trebuia sa fie CET Slatina asteapta si ei pe la usa sa se stringa bani.

Se impune o restructurare, dar dupa concurs

Toma Cococi crede ca numai o restructurare ar putea scoate CGP din criza. De altfel, a fost deja inaintat conducerii Consiliului Judetean Olt un plan de masuri, dar care urmeaza sa fie pus in aplicare de noul sef si de echipa pe care acesta va dori sa si-o formeze. Pe 25 martie, la Consiliul Judetean Olt va avea loc concursul pentru ocuparea postului de sef al Corpului si deja e inghesuiala mare. Mai ales ca au iesit la pensie, pe ordonanta, multi maiori si colonei MApN, pe care nu-i impiedica nimic sa-si primeasca si pensia si, eventualul, salariul de sef. Cert este ca actualul interimar nu da semne ca ar putea face fata. Chiar daca, se spune prin tirg, prefectul de Olt, Marin Diaconescu, i-ar tine o palma acolo unde trebuie.

Ce spun slujbasii?…

Un gardian public obisnuit, adica in uniforma si cu pistol la briu, fara alte obligatii, cistiga in jur de 1.500.000 de lei pe luna. Multi dintre cei care primesc acesti bani sint insa in general multumiti. „Domnule, daca ne-ar plati la timp, eu as fi multumit. Ca lucrez in ture, mai muncesc pe la tara, m-as descurca, merge vechimea, ma rog… Dar asa, sa nu ne dea banii cu lunile, nu mai e bine!“, a spus un gardian din Slatina, care face de paza la Piata Zahana si care a dorit sa-si pastreze anonimatul, pentru ca: „N-ati vazut, domne’, ce scandal e? Daca va spun cum ma cheama, cred astia ca fac si eu parte din vreo tabara de protestatari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS