19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO adeverinta pentru practicarea educatiei fizice costa 30.000 de lei

O adeverinta pentru practicarea educatiei fizice costa 30.000 de lei

• Elevii doljeni sint nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru ca medicii sa le elibereze o adeverinta din care sa rezulte ca sint apti pentru orele de educatie fizica • Copiii care nu au bani risca sa ramina corigenti sau repetenti la aceasta disciplina • Cum legea prevede ca asistenta medicala a copiilor este gratuita, Colegiul Medicilor a fost somat sa ia masuri

Participarea elevilor la orele de educatie fizica este conditionata de existenta unui aviz medical eliberat de medicul de familie ori de cel al scolii, conform Legii nr.69/2000 a educatiei fizice si sportului. Cadrele didactice care predau aceasta disciplina sint obligate sa-i accepte pe copii la ore doar daca prezinta o adeverinta din care sa rezulte ca sint clinic sanatosi si apti de efort fizic. Problemele elevilor au aparut insa in momentul in care au mers la doctor pentru a solicita un asemenea document.

Bani pentru un serviciu gratuit

Dind dovada de o lacomie fara margini, foarte multi medici doljeni au incercat sa scoata bani de pe urma elevilor, solicitindu-le cite 20.000 – 30.000 de lei pentru a le acorda avizul in vederea participarii la orele de educatie fizica. O asemenea situatie poate fi intilnita in comuna Valea Stanciului. „Noi i-am dus pe copii la dispensarul din localitate pentru a fi consultati si pentru a li se elibera adeverintele de participare la orele de educatie fizica. Acolo insa li s-au cerut copiilor bani pentru asta, cite 30.000 de lei la fiecare. Unii au avut bani si au platit, dar cei mai multi au facut cale intoarsa, pentru ca provin din familii sarace si nu aveau la ei nici un leu. Consider ca este incorect ca medicii din comuna – este vorba despre dr. Serban Gavril si dr. Gheorghe Duta – sa ia bani pentru aceste adeverinte. Va dati seama citi bani aduna de la cei 557 de elevi din localitate?“, a declarat prof. Elena Vasile, directoarea coordonatoare a scolilor din Valea Stanciului.

Colegiul Medicilor – somat sa ia masuri

Inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, prof. Nicolae Cojocaru, a spus ca perceperea unei taxe in schimbul eliberarii adeverintelor pentru practicarea sportului constituie aproape o regula: „Am aflat cu stupoare ca astfel de situatii sint intilnite in multe localitati ale judetului. Ministerul Educatiei si Cercetarii ne-a comunicat ca avizul medical trebuie eliberat gratuit de medici, dar in cele mai multe cazuri se intimpla contrariul. Cum multi copii nu au bani sa plateasca, profesorii sint pusi in situatia dificila de a nu-i putea primi la ore si de a-i lasa corigenti pe elevii saraci, ceea ce nu ne dorim“. In disperare de cauza, Inspectoratul Scolar a solicitat Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj sa ia atitudine impotriva acestei practici. DSP a remis imediat Colegiului Medicilor o adresa prin care mentioneaza ca „jumulirea“ elevilor este ilegala, amintindu-le doctorilor ca art.6 lit.a din Legea nr.145/1997 a asigurarilor sociale de sanatate prevede expres gratuitatea unor asemenea prestatii catre copii. Ramine de vazut daca sumele percepute ilegal de medici vor fi restituite elevilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS