10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa Scoala din Mosna mai invata 15 copii

La Scoala din Mosna mai invata 15 copii

La sase kilometri de centrul comunei Brabova se afla satul Mosna, „unde iarna nu se poate ajunge decit cu tancul“ – dupa cum spune primarul localitatii – autovehiculele obisnuite reusind cu greu sa urce drumul abrupt, fie el si pietruit. In acest sat era, pe vremuri, un boier pe nume Dumitru Iovanescu.

Oamenii care-si mai aduc aminte de el spun ca era om bun si-i ajuta pe tarani cind ramineau iarna fara de-ale gurii. Dupa razboi, cind comunistii au preluat puterea, au inceput si suferintele neamului Iovanescu. Trecut pe „lista neagra“ ca reprezentant al clasei exploatatoare, Dumitru Iovanescu a fost nevoit sa fuga in Moldova ca sa scape de represalii. Demolat de comunisti, din fostul conac au mai ramas parcul si o gramada de materiale de constructii, din care s-a ridicat pe acelasi amplasament scoala satului. Aici nu mai invata acum decit vreo 15 elevi din ciclul primar, cei de gimnaziu continuindu-si studiile in scoala din centrul comunei.

Febra reconstituirii proprietatilor de dupa ’89 nu a afectat unitatea de invatamint, multi dintre urmasii lui Dumitru Iovanescu fiind profesori. Acestia au inteles nevoia unui lacas de invatatura in satul de unde au plecat si nu au revendicat proprietatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS