17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEliberarea titlurilor de proprietate intirzie in Mehedinti

Eliberarea titlurilor de proprietate intirzie in Mehedinti

Premierul Adrian Nastase le-a solicitat prefectilor luarea unor masuri ferme pentru ca in acest an sa nu mai ramina terenuri nearate si necultivate. In cadrul videoconferintei saptaminale, primul-ministru a precizat ca Legea fondului funciar prevede obligativitatea tuturor detinatorilor de terenuri agricole de a cultiva suprafetele in posesie. Daca reprezentantii judetului Mehedinti au fost nominalizati pozitiv la desfasurarea araturilor de primavara, in cazul eliberarii titlurilor de proprietate, ministrul administratiei publice locale, Octav Cozminca, a atras atentia ca judetul nu este pe un loc fruntas.

Analiza efectuata de reprezentantii guvernului arata ca araturile pentru insamintarile de primavara sint realizate in proportie de 70 la suta, ceea ce reprezinta, la nivel national, peste patru milioane hectare dintr-un total de 5,85 milioane de hectare. In zona a II-a de cultura, araturile sint executate in procent de 72 la suta, respectiv 1,37 milioane de hectare, fata de 1,38 milioane in 2001. Peste medie se situeaza, judetul si Mehedinti, cu 90 la suta din suprafata totala arata. Potrivit prefectului de Mehedinti, Dan Trancota, din cele 122.000 de hectare planificate a fi arate in aceasta primavara, s-a reusit efectuarea lucrarilor pe o suprafata de aproximativ 107.000 de hectare: „Este o cifra reala, daca avem in vedere ca se lucreaza si la sfirsit de saptamina. Ca sa va dau un exemplu, simbata, 16 februarie, au fost arate 700 de hectare in Mehedinti, iar duminica, 17 februarie, au fost lucrate alte de 580 hectare”. In ceea ce priveste situatia terenurilor arabile ramase neinsamintate, ministrul Cozminca a atras atentia ca, potrivit Legii fondului funciar, toti detinatorii de terenuri agricole sint obligati sa asigure cultivarea acestora. In caz contrar, primariile au obligatia sa someze proprietarii si, in cazul in care terenurile nu sint cultivate in continuare, se pot aplica amenzi de la 50.000 la 100.000 lei pe hectar.

„In comuna Gogosu, eliberarea a 90% din titlurile de proprietate nu se va reusi nici in zece ani…”

Tot cu ocazia videoconferintei cu prefectii, ministrul Cozminca a solicitat sa se acorde o atentie deosebita inminarii titlurilor de proprietate, in conditiile in care guvernul si-a propus finalizarea acestui proces in proportie de 90 la suta in acest an. Octav Cozminca a spus ca unii primari isi bat joc in ceea ce priveste aplicarea Legii fondului funciar. La doar o zi de la atentionarile ministrului administratiei publice locale, primarii din Mehedinti au fost chemati vineri la Casa Agronomului din Drobeta Turnu Severin, unde prefectul Dan Trancota a solicitat urgentarea eliberarii titlurilor de proprietate si rezolvarea problemei irigatiilor din acest an, pina la 31 martie: „Va atrag atentia ca vom continua verificarile in toate localitatile judetului, pentru a vedea cum este pusa in aplicare Legea fondului funciar. Sint localitati unde procentele sint foarte bune, dar si numeroase localitati unde acest proces este tergiversat. Cit priveste irigatiile, anul trecut am vazut cum au functionat instalatiile. Trebuie sa vedem ce echipamente exista in stoc si ce suprafata putem iriga in acest an. De la instalatii si pina cind apa ajunge la radacina plantelor este cale lunga“. O parte dintre primari au solicitat sprijin la Prefectura Mehedinti.„Vin cu rugamintea sa stabilim, o data pentru totdeauna, hotarele comunei Gogosu, care este intr-o situatie extrem de dificila, in privinta eliberarii titlurilor de proprietate. Daca guvernul vrea ca la 31 decembrie sa aiba un procent de 90% al eliberarii titlurilor, in comuna Gogosu, in situatia in care se afla, nu se va reusi nici in zece ani“, a declarat Gheorghe Hanes, primarul comunei Gogosu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS