19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderii sindicatelor din invatamintul doljean nu vor unitate

Liderii sindicatelor din invatamintul doljean nu vor unitate

Alaturi de alte probleme stringente ale invatamintului, la sedinta lunara a liderilor Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj a fost luata in discutie si oportunitatea unei viitoare unificari a miscarii sindicale din acest domeniu. „In contextul in care guvernul nu da curs solicitarilor indreptatite ale dascalilor, ar fi ideal sa existe o unitate sindicala in invatamint, primul pas fiind unificarea federatiei noastre cu Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, pentru a crea o forta care nu poate fi neglijata“, a sustinut prof. Dumitru Chilom, presedintele Federatiei „Spiru Haret“ si al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

Unificarea – „un cutit cu doua taisuri“

Liderii din teritoriu si-au aratat neincrederea intr-o eventuala federatie sindicala unica. „Ideea in sine n-ar fi rea, dar e ca un cutit cu doua taisuri. Ce vom face daca vom simti mai tirziu ca am intrat intr-o federatie care nu ne mai reprezinta? Unde ne mai afiliem, la Federatia Soferilor?“, a intrebat prof. Constantin Lungulescu, de la Liceul Teoretic „Henri Coanda“. La rindul sau, prof. Constantin Mihut, de la Colegiul National „Stefan Velovan“, a criticat „caracterul duplicitar“ al presedintelui FSLI, prof. Aurel Cornea, „care a fost mereu obedient puterii, iar acum ni s-ar cere sa-i dam girul pentru a ne reprezenta la nivel national“. Dascalii au considerat drept principal argument impotriva unificarii la nivelul judetului Dolj posibilitatea ca liderul celuilalt mare sindicat din sistemul preuniversitar, prof. Constantin Rada – presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamint Dolj -, sa acceada la o functie de conducere in noua organizatie sindicala. „Vrem aceasta unire, dar cu conditia ca Rada sa nu aiba vreo functie de conducere“, a afirmat prof. Maria Jifcu de la Grupul Scolar Energetic Craiova, fosta membra a celuilalt sindicat.

Inspectoratul Scolar Judetean Dolj – criticat pentru discriminare sindicala

Sindicalistii i-au adus critici vehemente inspectorului scolar general adjunct, Florea Gaina, prezent la intilnirea de joi, pentru discriminarea pe care o face ISJ Dolj intre sindicate. „Cum ii permiteti de atitia ani sa-si aiba sediul in incinta Inspectoratului Scolar, fara sa-i percepeti vreun leu pentru caldura, apa, curent electric sau telefon? Puneti-l sa plateasca si, daca nu vrea, dati-l dracu’ afara pe Rada!“, a spus prof. Dumitru Bold de la Grupul Scolar „Anghel Saligny“. Inspectorul general adjunct Florea Gaina a promis ca o sa-i transmita aceasta solicitare liderului sindical Constantin Rada si ca va lua masuri sa nu mai aiba loc asemenea discriminari. Despre toate aceste acuzatii, prof. Constantin Rada a declarat: „Ma asteptam la asa ceva. Sint doar rabufniri ale unor persoane care si-ar pierde functia de lider in scoala, actiuni dirijate din interiorul celuilalt sindicat. Am discutat de mai multe ori cu Dumitru Chilom, dar niciodata nu a amintit de vreo eventuala unificare. Daca s-ar intimpla totusi asta in Dolj, atunci conducerea noului sindicat ar fi aleasa prin votul tuturor membrilor, fara sa conteze parerile pertinente ale citorva“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS