20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Justitiei raspunde acuzatiilor Asociatiei Magistratilor din Romania

Ministerul Justitiei raspunde acuzatiilor Asociatiei Magistratilor din Romania

Ministerul Justitiei respinge acuzatiile formulate de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) referitoare la unele imixtiuni ale acestuia in actul de justitie Intr-un comunicat al Ministerului Justitiei remis ieri se precizeaza ca la nivelul ministerului exista o baza de date care cuprinde informatii referitoare la evolutia termenelor unor dosare aflate pe rolul instantelor de judecata, in scopul cunoasterii stadiului solutionarii acestora. „Unele din aceste dosare au facut obiectul unor campanii de presa. Aceste activitati se incadreaza in limitele atributiilor Ministerului Justitiei de a asigura buna organizare si functionare a justitiei ca serviciu public“, se arata in comunicat.

Ministerul Justitiei a fost interesat de numarul proceselor in care sint antrenati reprezentanti ai mass-media in ultimii doi ani. Din totalul unor astfel de procese, la nivelul intregii tari, pina in luna octombrie 2001 au fost consemnate statistic 415 dosare referitoare la insulta si calomnie. Ministerul precizeaza faptul ca acest gen de solicitari au fost facute inca din 1997. „Niciodata solicitarile respective nu au cuprins obligatia instantelor de judecata sa pronunte o anume solutie, sa fixeze termene speciale sau sa lezeze, sub nici o forma, independenta judecatorilor in pronuntarea solutiilor – asa cum insinueaza cu rea-credinta reprezentantul AMR. Informatiile primite de minister de la instante au vizat exclusiv date ce pot face obiect de informare a opiniei publice“, se arata in comunicat. Referitor la adresa 88/DRMP/2002/21.01.2002, reprezentantii ministerului precizeaza ca prin aceasta a fost solicitata o situatie statistica, ale carei cauze fac parte din rindul celor mediatizate, „pentru care Biroul de presa al MJ este obligat sa cunoasca informatiile de interes ce pot fi comunicate opiniei publice din intermediul mass-media“, se afirma in comunicat.

La rindul sau, conducerea Tribunalului Bucuresti, a apreciat ca „din cuprinsul acestei adrese se poate observa cu usurinta ca ea se refera la dosare avind ca obiect infractiuni de coruptie pentru care, evident ca opinia publica manifesta interes si trebuie sa cunoasca stadiul solutionarii acestora, indiferent de hotarirea pronuntata, in virtutea dreptului la informatie“. Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la unele imixtiuni ale Ministerului Justitiei in actul de justitie, acuzind conducerea respectivei institutii ca a cerut instantelor informatii despre dosare aflate in curs de judecata. AMR reclama, prin intermediul unui comunicat remis marti presei, „recente atingeri aduse de Ministerul Justitiei independentei actului de judecata“. „Actuala conducere a Ministerului Justitiei a solicitat, prin adresa nr.88/DRMP/2002/21.01.2002, conducerii instantelor informatii cu privire la anumite dosare aflate in curs de judecata. Ele sint individualizate ca numar de dosar si persoana vizata, cu specificatia ca dosarul se afla in atentia Ministerului Justitiei, situatie care s-a cerut a fi adusa la cunostinta judecatorului investit cu judecarea cauzei“, se arata in comunicatul AMR. In comunicat se precizeaza faptul ca actuala conducere a Tribunalului Bucuresti a cerut, in baza solicitarii Ministerului Justitiei, prin adresa nr.196/C/2002/24.01.2002, ca instantele sa comunice date referitoare la anumite dosare, facind referire la „patru dosare aflate pe rolul Sectiei a II-a penala a TB si respectiv trei dosare penale aflate pe rolul Sectiei a I-a Penala“.

De asemenea, in comunicat se face referire la o alta adresa emisa de presedintele Tribunalului Bucuresti, prin care s-a solicitat „de urgenta“ sa i se comunice situatia dosarelor de rezonanta, cu incunostiintarea judecatorilor. „Sfidind principii sacre enuntate in numele reformei, judecatorilor li s-au cerut date despre dosare precum si motivarea (distinct de incheierea de sedinta) masurilor luate la fiecare termen de judecata. De altfel, la nivelul unor instante bucurestene, pe coperta unor dosare se afla initialele DRZ, spre suprinderea judecatorilor“, se arata in comunicatul AMR, semnat de judecatorul Viorica Costiniu, presedintele asociatiei. „Puterea executiva, prin ministrul justitiei, recidiveaza in atitudinea de intimidare a judecatorilor care apartin unei alte puteri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS