9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO familie nu poate fi improprietarita

O familie nu poate fi improprietarita

Cazurile legate de Legea 18 au fost tratate de multe ori superficial de presa. Daca privim insa mai atent, vom intelege ca drama oamenilor care sint deposedati de terenurile care le apartin de drept nu cunoaste limite. Pentru o bucata de pamint s-au ucis oameni. In speranta ca vor primi citeva hectare, romanii s-au dus voluntari pe front. Cu toate astea, nu mi-as fi putut imagina ca reprezentantii institutiilor statului, politisti si procurori, sint in stare sa comita infractiuni doar pentru o bucata de pamint. Acestia au fost in stare sa minta ca pe terenul care se afla in litigiu sint construite blocuri.

Mai multe familii se lupta de zece ani sa obtina un teren situat in localitatea Turceni. Organele care ar fi trebuit sa faca dreptate au incurcat si mai rau itele acestei cauze. In anul 1993, Ion Prajitura i-a vindut Mariei Daianu un teren de 1.384 mp. In realitate, vinzatorul nu era proprietarul acestui teren. Mai mult, primaria incepe sa comita falsuri, eliberind adeverinta 467, in care mentioneaza ca vinzatorul figureaza in Registrul agricol. Comisia locala o pune pe Maria Daianu in cele din urma in posesia terenului cumparat, fara insa a delimita terenul respectiv, asa cum prevede legislatia in vigoare. In baza actului de vinzare – cumparare, comisia judeteana valideaza procesul verbal si elibereaza titlul de proprietate pentru Maria Daianu. Noul proprietar tace milc timp de trei ani, in speranta ca, o data cu trecerea timpului, sa se prescrie si neregulile. In realitate, proprietara acestui teren este Elena Sticlosu Becherescu, stabilita definitiv in Pitesti, care printr-o procura notariala o imputerniceste pe Maria Duda sa-i recistige terenul. In consecinta, pe baza actelor pe care le detinea, Maria Duda se adreseaza Judecatoriei Tirgu Jiu, institutie care solicita Primariei Turceni sa intocmeasca documentatia necesara in vederea reconstituirii dreptului de proprietate.

„Nu putem sa dam pamintul, ca au crescut blocuri pe el“

Circul abia incepe, pentru ca primaria, prin adresa 2009 din 1998, raspunde Judecatoriei Tirgu Jiu precizind ca terenul revendicat, din punctul Vatra Satului, este ocupat de blocuri si deci nu poate fi restituit in natura. In realitate, pe suprafata in cauza nu este construit nici un bloc. Mai mult, comisia locala, in urma masuratorilor, a stabilit ca o parte din terenul Elenei Sticlosu Becherescu este in proprietatea Mariei Daianu in mod fraudulos, recomandind comisiei judetene sa promoveze o actiune pentru anularea acestui titlu de proprietate. In cele din urma, proprietarului de drept nu i se elibereaza un titlu de proprietate, motivindu-se lipsa terenului si invocindu-se faptul ca este ocupat de blocurile construite. Maria Duda, cea care reprezenta interesele lui Sticlosu Becherescu, se adreseaza politiei si Parchetului, denuntind falsurile comise de reprezentantii Primariei Turceni. In urma cercetarilor efectuate de lt. Constantin Dumitreasa, din cadrul Politiei Turceni, s-a constatat ca adeverintele erau false, insa, cu toate acestea, s-a propus neinceperea urmaririi penale, intrucit trecuse termenul de prescriptie. Dar nici nu a fost intreprinsa vreo actiune pentru anularea acestor falsuri care au produs atitea efecte.

Politia a descoperit vinovatii, insa nu vrea sa-i pedepseasca

La toate sesizarile facute de partea pagubita, politia recunostea ca primarul si secretarul au comis falsuri, insa recomandau sa nu se inceapa urmarirea penala impotriva celor doi. „Superficialitatea“ plt.mj. Alexandru Tudoroaia in anchetarea acestui caz a determinat-o pe Maria Duda sa-l reclame la Procuratura Militara din Craiova, de unde s-ar putea sa scape basma curata. Si asta nu pentru ca in aceasta afacere ar fi implicat si un „purcel“, ci pentru ca se va dovedi nevinovatia plutonierului. In zadar a incercat biata femeie sa-i convinga pe cei responsabili ca nu se afla nici un bloc pe terenul respectiv si nici o caramida, chiar daca in acest sens a facut uz si de rezultatul expertizei, pentru ca reprezentantii politiei si Parchetului se fac ca nu vad si ca nu inteleg. Prin adresa nr.4005/2000, Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu raspunde, sub semnatura procurorului:

„… Cercetarile efectuate au stabilit ca actele emise cu privire la suprafata de teren in litigiu s-au facut cu respectarea prevederilor legale, iar refuzul de a va elibera acte pentru terenul respectiv este justificat deoarece terenul este ocupat, fiind construite blocuri pe acesta inainte de anul 1986“. Asta poate fi unul dintre cele mai elocvente exemple ca in Gorj poti sa mori cu dreptatea in mina. Daca nu vor muschii procurorilor, nimic nu mai conteaza. Daca ei vad blocuri unde nu sint, nu ii mai poate convinge nimeni ca au vedenii, din pacate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS