20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova - orasul taximetristilor si al lautarilor

Craiova – orasul taximetristilor si al lautarilor

Craiova zilelor noastre exceleaza, printre altele, prin multimea de taximetristi si lautari pe cap de locuitor. Din Cetatea Banilor, orasul s-a transformat treptat, in ultimele decenii, intr-o uzina de fabricat muzicanti si taximetristi pe banda rulanta. Nu-i nimic rusinos in aceste recorduri, insa nu poti sa nu te intrebi ce a generat abundenta de slujitori ai volanului si ai muzicii lautaresti.

Taximetristi multi, tarife scazute

Liderul Sindicatului Soferilor de Taxi din Dolj, Narcis Economu, este convins ca in prezent circula pe strazile Craiovei 3.000 de taxiuri, desi in scriptele primariei nu figurau la sfirsitul anului trecut mai mult de 1.500 de masini. Restul taximetristilor ies pe traseu „in contra legii“. „La 350.000 de locuitori, citi are Craiova, 3.000 de taximetristi inseamna mult. In Bucuresti, la trei milioane de oameni, daca sint 30.000 de taxiuri! Noi numai luna asta ne-am imbogatit cu 70-80 de noi colegi de breasla recrutati dintre somerii de la Avioane si cei de la RELOC SA“, explica Narcis Economu. Numarul mare de taximetristi are partea lui buna: pretul scazut practicat de firmele de profil, de multe ori mult sub tariful confratilor din alte orase. Avantajul clientului!

Lautari pe alese!

Cine n-are lautari sa vina la Craiova. Are de unde alege. Potrivit reprezentantilor tagmei lautaresti, in prezent Bania dispune de aproximativ 400 de muzicanti, in conditiile in care Bucurestiul abia stringe 1.000 de profesionisti in ale zicerii de foc si inima albastra. Practic, nu exista vreun restaurant renumit al Craiovei care sa nu aiba in dotare o trupa de muzicanti. Nu toti insa au parte de angajamente banoase ( nunti si chefuri), care revin in cea mai mare parte cremei breslei lautarilor, restul, dupa spusele unui lautar, „cam fac foamea“. Cristian Iovanel, zis Cristi Banateanu, este unul dintre acei lautari cu pantofii lustruiti, cu haina de piele si cu dunga de la pantaloni impecabila. Omul face parte din elita: cinta la nunti de bastani, de obicei in cele mai tari restaurante din oras. Pina sa ajunga aici insa a avut de tras: „Sint de 12 ani in bransa asta si mai intii am cintat la nunti de tara, unde toti te injura si se poarta cu tine de parca le-ai fi sclav. Usor, usor – cu seriozitate, cu un show de calitate facut pe la nunti am reusit sa ma ridic“, spune Cristi Banateanu.

Intr-un oras care in ultimii zece ani nu a fost „zguduit“ de nici o mare investitie financiara si in care restructurarile sau inchiderile de firme au fost mult mai dese decit inaugurarile de noi societati, oamenii nu au avut prea multe optiuni. Asa ca multi dintre ei au ales taximetria si lautaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS