9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLimba romana, subiect di gilsiava la Kisnau

Limba romana, subiect di gilsiava la Kisnau

Premierul Tarlev a interzis folosirea termenului de „limba si literatura romana“

Premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a interzis folosirea termenului de „limba si literatura romana“ ca disciplina de studiu in institutiile de invatamint. El a facut aceasta declaratie in timp ce audia un raport al Universitatii Pedagogice de stat „Ion Creanga“, care solicita acreditare de la guvern. Tarlev s-a aratat extrem de nemultumit de faptul ca in raport figura disciplina „limba si literatura romana“, ca specialitate acreditata. Premierul a cerut respectarea Constitutiei, care stabileste ca limba oficiala in Republica este „moldoveneasca“.

Ulterior, membrii Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare a institutiilor de invatamint, prezenti la sedinta de guvern, au incercat sa-i explice premierului ca Legea invatamintului si regulamentele de studii permit utilizarea termenului de „limba si literatura romana“. In replica, Tarlev a declarat ca legea suprema in stat este cea care primeaza, iar celelalte legi si regulamente sint mai putin importante.

Ministrul moldovean al invatamintului cere anularea deciziei privind obligativitatea rusei in scoli

Ministrul moldovean al invatamintului, Ilie Vancea, care a semnat, cu citeva luni in urma, ordinul de introducere a limbii ruse ca disciplina obligatorie in scoli, solicita conducerii Republicii Moldova sa suspende decizia sau sa o anuleze. Elevii care studiaza in limba romana refuza sa se prezinte la orele de rusa, cei care invata in scoli rusesti nu vor sa invete romana, iar profesorii au ajuns sa nu se mai salute intre ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS