15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariatii Postei Romane au declansat conflictul de munca

Salariatii Postei Romane au declansat conflictul de munca

Salariatii Companiei Nationale Posta Romana au declansat ieri conflictul de munca, amenintind cu intrarea in greva generala in cazul in care in noul Contract Colectiv de Munca (CCM) nu vor fi incluse cresteri salariale, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, Costel Ovidenie, liderul Federatiei Sindicatelor Posta Romana (FSPR). Liderul FSPR a precizat ca, la negocierea CCM pe anul 2002, sindicatele s-au vazut in situatia de a nu putea negocia o eventuala crestere salariala . Mai mult, numarul angajatilor se va diminua, in cursul anului, prin blocarea de catre guvern a posturilor care vor ramine libere.

„Printr-un simulacru de parteneriat social intre companie si guvern, se incalca dreptul sindicatelor, conferit prin lege, de negociere a salariilor“, a afirmat Ovidenie. Imposibilitatea negocierii unei cresteri salariale a fost generata de o ordonanta a guvernului, potrivit careia la elaborarea bugetului de venituri si cheltuieli trebuie sa se utilizeze indicele de inflatie de 26 la suta pentru veniturile din 2002, iar la dimensionarea fondului de salarii un indice maxim de crestere de 22 de procente, a explicat liderul sindical. „Practic, salariatii trebuie sa munceasca mai mult si mai greu pentru acelasi salariu din 2001, insa a carei putere de cumparare va scadea cu 26 de procente, in ciuda angajamentelor guvernului de a mentine si chiar creste salariul real cu 4 la suta“, a apreciat Ovidenie.

Diminuarea locurilor de munca va avea drept consecinta, potrivit liderului sindical, imposibilitatea respectarii angajamentelor referitoare la serviciile postale. Ovidenie mai spune ca noul act administrativ al guvernului incalca prevederile OUG 79/2001 prin care fondul de salarii poate fi corectat cu indicele productivitatii muncii, prin plafonarea la indicele maxim de 22 la suta. Conform conducerii FSPR, cei 30.000 de membri de sindicat ai Postei Romane – dintr-un numar total de 35.000 de salariati – au declansat conflictul de munca si vor continua pina la declansarea grevei generale, in cazul in care compania nu va include in noul CCM cresteri salariale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS