9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea care a redescoperit saracii satelor

Legea care a redescoperit saracii satelor

Cind legiuitorul a initiat si aprobat Legea 416/2001 care reglementeaza venitul minim garantat al fiecarui cetatean nu a avut in vedere numarul foarte mare al oamenilor care nu cistiga nici macar 630.000 de lei, suma definita ca venit minim garantat. Primariile comunelor, la sediul carora se depun cererile si actele doveditoare ale saraciei, sint asaltate zilnic de foarte multi solicitanti, numarul acestora intrecind chiar si asteptarile primarilor, care se presupune ca-si cunosc bine comuna.

Pina la sfirsitul saptaminii trecute, la Primaria Plenita au fost depuse 300 de cereri conform Legii 416/2001. Pentru 200 de solicitanti s-au facut anchetele sociale care au demonstrat ca 80% se incadreaza in prevederile legale.

Mihai Stanciu, primarul localitatii, crede ca primaria va avea nevoie de un miliard de lei in acest an pentru plata venitului minim garantat. Aceasta suma a fost estimata in conditiile in care, conform instruirilor facute la Prefectura Dolj, primariile sint obligate sa asigure doar 20% din valoarea dosarelor aprobate pentru intrarea in plata in acest an.

Banii pe care-i va plati Primaria din Plenita provin din veniturile proprii realizate din taxele si impozitele locale, care din cauza saraciei oricum nu se platesc in totalitate. Mihai Stanciu sustine ca aprobarea Legii 416/2001 s-a facut mult dupa discutarea bugetelor locale astfel incit sumele necesare platilor nu au fost luate in calcul la intocmirea bugetelor. In luna februarie, cind primii solicitanti vor primi sumele aprobate, se vor gasi cu chiu cu vai banii necesari, dupa care nu se mai stie exact din ce fonduri vor fi facute platile. Ca multe alte dati, si acum s-a pus carul inaintea boilor.

Pentru calcularea venitului persoanelor care doresc sa beneficieze de prevederile Legii venitului minim garantat, Primaria din Plenita a stabilit ca ancheta sociala trebuie sa tina cont de urmatoarele sume ce se presupune ca pot constitui venit.

Daca solicitantul are un porc se calculeaza ca lunar el trebuie sa-i aduca un venit de 108.000 lei. Daca in ograda are si o vaca, ea trebuie sa produca lunar 432.000 de lei. Calul aduce un venit de 480.000 de lei, oaia – 27.000 de lei, capra – 31.000 de lei, gaina – 10.000 de lei, iar curca – 9.000. Hectarul de pamint la Plenita aduce un venit garantat pe fiecare luna de 104.000 lei. Familiilor cu copii, pentru care se plateste alocatie, li se scade valoarea totala a alocatiilor din sumele minime garantate pentru fiecare persoana in parte.

O armata de oameni la dispozitia primariilor

Daca se va dovedi ca estimarile primarului Mihai Stanciu sint reale si la Plenita vor fi 500 de oameni care vor beneficia de venitul minim garantat, primaria se va trezi ca macar pentru jumatate va trebui sa asigure front de lucru pentru efectuarea celor 72 de ore de munca obligatorii in folosul comunitatii.

Deocamdata, nimeni nu s-a gindit la un program pentru acesti oameni si toata lumea isi da cu presupusul ca se vor curata santurile, se vor varui pomii de pe strazi si cam atit. In sezonul de prasit, primarul s-a gindit sa incheie contracte cu asociatiile agricole carora sa le furnizeze contra cost forta de munca.

Organizarea acestor activitati va necesita un numar de persoane, angajate la primarie, care sa se ocupe in fiecare luna de efectuarea orelor obligatorii de munca. Pentru ca nu se vor gasi bani pentru plata acestor sume mari din bugetele locale, primariile vor fi obligate sa-si organizeze adevarate sevicii de supraveghere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS